Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla Down Sendromu Farkındalık Günü kutlanmaktadır. Öz Taşıma İş Sendikası İstanbul İl Başkanı Yasin Sevgili, Ortalama her 700-800 doğumda down sendromunun görüldüğünü belirtti. Sevgili, “Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşımaktadır. Ülkemizde tam bir veri olmamakla birlikte yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin edilmektedir. Gebelik döneminde yapılacak ikili tarama, üçlü tarama ve ayrıntılı ultrason gibi doğum öncesi izlemlerle saptanabilmektedir. Saptanması halinde de aileye genetik danışmanlık verilmelidir” dedi.
Düzenli ve disiplinli bir eğitim şart
Down sendromlu kişilerde görülen rahatsızlıklara değinen Sevgili, “Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur. Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür. Erken ve sürekli eğitim ile beraber down sendromlu bireyler arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler” diye konuştu.
Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek tıbbi bir tedavinin olmadığını aktaran Sevgili, “Tek yol eğitimdir. 0-2 ay itibariyle eğitime başlamak son derece önem taşımaktadır. Tüm çocuklar için eğitim doğduğunda başlar. Down sendromlu bebekler diğer bebeklerden daha fazla desteğe ihtiyaç duyarlar. Ama diğer bebekler gibi onlar da ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir” ifadelerini kullandı.
Her şey farkındalıkla başlar
Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
Ülkemizde Çocuk Esirgeme Kurumlarında bulunan down sendromlu çocukların sosyalleştirilerek topluma kazandırılması gerektiğini kaydeden Başkan Sevgili, “Öz Taşıma İş Sendikası olarak bizler down sendromunun farkındayız ve toplumun her kesimini de down sendromluları fark etmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.