Döviz kurları güne yükselişle başladı

Bu hafta 33 seviyesinin altında bir seyir izleyen Dolar/TL, ilk işlemlerde yüzde 0,41 artışla 32,95 civarında alıcı buldu. Euro/TL de yüzde 0,59 yükselişle 35,83'ten işlem gördü.

Haber: Çağrı Gökten

Serbest piyasada 32,9480 liradan alınan dolar, 32,9500 liradan satılıyor. 35,7190 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 35,7210 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 32,8450 lira, avronun satış fiyatı ise 35,6790 lira olmuştu.

Dün 32,80'li seviyelere gerileyen Dolar/TL'nin yükselişin küresel gelişmeler etkili oldu.

Bugün iç gündemde saat 10.00'da temmuz ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri yer alıyor. TCMB ayrıca haftalık para ve banka, menkul kıymet hareketleri ve döviz rezervi istatistiklerini 14.30'da açıklayacak.

Küresel satış baskısı

Küresel piyasalarda ABD teknoloji şirketleri öncülüğündeki satış baskısı ise riskten kaçış sebebiyle TL cinsi yatırım araçlarında negatif etki yaratabilecek unsurların başında.

ABD'nin Nasdaq endeksi dün yüzde 4 ile 2022'den bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Alphabet ve Tesla'nın açıkladığı çeyrek dönem bilançoları ardından yatırımcılar "muhteşem yedili" olarak tabir ettikleri hisse senetlerinin sahip olduğu yüksek değerlemeleri sorgulamaya başladı.

Hisse piyasalarında satışlar görülürken yatırımcıların faiz indirimi beklentileri de kuvvetlendi.

TCMB'nin adımları

Merkez Bankası, bu hafta politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği yönündeki yönlendirmesini korudu.

TCMB, lokal bankalarla gerçekleştirdiği döviz ve altın swap ihalelerinde yönü alımdan satıma çevireceğini açıkladı. Suudi Arabistan'dan daha önce sağlanan 5 milyar dolar tutarındaki depo geri ödemesi de gerçekleştirildi.

Piyasalarda spotta döviz veya altın satımı içeren ilk swap ihalesinin ne zaman açılacağı yakından takip ediyor.

Haftalık dolar grafiği: