Donuk embriyodan 16 yıl sonra çocuk sahibi oldu

Bilim kurgu değil, gerçek. Çin'de 2000 yılından beri donuk embriyodan sağlıklı bir bebek doğdu.

Çin'de sağlık problemleri yaşayan 46 yaşındaki bir kadın, tüp bebek yöntemini kullanarak 16 yıldır dondurulmuş halde bekleyen bir embriyo ile erkek çocuk sahibi oldu.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Yang soyadlı kadın ve eşi, önceden tüp bebek yöntemine başvurmuş başka bir çiftin embriyosunu kullandı. Bu çift, sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olduktan sonra, geri kalan embriyolarını 2000 yılında bağışlamıştı. Yani bahsi geçen embriyo, 16 yıl boyunca donmuş bir halde bekledi.

Kısırlık rahatsızlığı sebebiyle IVF (tüp bebek) yöntemini kullanan Yang, geçtiğimiz ay Guangdong vilayetindeki Sun Yat-sen Üniversitesi Hastanesi'nde 3,8 kilogram ağırlığında sağlıklı bir erkek çocuk doğurdu.

Hastanenin direktörlerinden Xu Yanwen, Çin'deki tek çocuk politikasının 1 Ocak 2016'da sonlandırılmasının ardından ikinci çocuk sahibi olmak isteyen 40 yaş üstü 1000 kadar kadının sırada beklediğini belirtiyor.

Embriyo dondurma ve çözme işlemindeki gelişen teknikler, daha yüksek oranda gebelikler şansını da beraberinde getiriyor. Donmuş embriyolar tüp bebek yöntemi için yeni yeni kullanılmaya başlandı. 1978 yılından önce ise dondurma işlemi yapılmıyordu. Teknoloji ile birlikte yöntemin gelişmesiyle başarı oranı arttı ve eski embriyolar kullanılmaya başlandı.

İnsan embriyosunu dondurmanın etik olup olmadığı tartışılıyor. Aslında bu yöntem gerçekten kullanışlı, örneğin 2007 yılında bir anne, kısır doğan kız çocuğu için kendi yumurtasını dondurdu. Eğer bir gün isterse, kız bu yumurtayı kullanabilecek.