Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret edecek, enerji koordinasyon toplantısına katıldı.
Buradaki konuşmasında, Karadeniz Gaz Sahası'nda kabloları denizin tabanına döşeyecek geminin İstanbul Boğazı'na geldiğini ve Silivri'deki yer altı gaz deposunun tam dolu olduğunu açıkladı.
Avrupa'daki en önemli gündemin enerji krizi ve doğal gaz olduğunu dile getiren Dönmez, Avrupa'nın 'kışı nasıl atlatacaklarına' dair çalışma içinde olduğunu ifade etti.
Bakan Dönmez, Türkiye'nin doğal gaz konusu başta olmak üzere enerjiyle ilgili alınması gereken tedbirleri yıllar öncesinden almış bir ülke olduğunu, son 4-5 yılda yapılanların durumu daha net ortaya koyduğunu dile getirdi.
Türk Akım hatlarının devreye girmesiyle Avrupa'nın bugün yaşadığı sıkıntıları Türkiye'nin yaşamadığına işaret eden Dönmez, doğrudan Türkiye'ye gelen bir hattın olduğunu hatırlattı.
Hedef: 2023'te Gaz hizmeti halka sunulacakDönmez, sadece Türkiye'nin değil komşu ülkelerin ve Avrupa'nın arz güvenliğini de sağladıklarını dile getirerek, "Bu kaynaklar bizim değil. Doğal gazın neredeyse tamamına yakınını ithal ediyoruz, yüzde 99. Petrolün yüzde 92'sini ithal ediyoruz. Böyle olunca da uluslararası piyasalarda gelişen yüksek fiyatlar maalesef doğrudan ya da dolaylı olarak bizim maliyetlerimizi de etkilemekte. Ama biz artan maliyetleri, vatandaşımıza ilk günden bu yana yansıtmama politikası gereği hep düşük seviyelerde tuttuk. Bugün halihazırda doğal gaz maliyetinin önemli bir kısmını, neredeyse yüzde 80'ini devletimiz karşılıyor. Başka bir ifadeyle 100 liraya mal ettiğimiz gazı 20 liraya veriyoruz demektir" ifadelerini kullandı.
Elektrik tarafında da kademeli uygulamaya geçildiğini anımsatan Dönmez, şöyle devam etti:
"İlk kademe elektrik kullanan orta ve dar gelirli hanelerimiz başta olmak üzere, yine küçük esnafımız başta olmak üzere onlara ciddi oranda sübvansiyon yapıyoruz, yüzde 50'ler seviyesinde. Vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Nitekim asgari ücret başta olmak üzere emeklilere, kamu çalışanlarına enflasyonun üzerinde artışlar sağlamak suretiyle bu sıkıntılı dönemi daha rahat atlatmak için büyük çaba ve gayret sarf ediyoruz.
İnşallah 2023, 2022'den daha iyi geçecek çünkü başta Bakanlığımız olmak üzere birçok bakanlık ve ilgili kurumların büyük projelerini tamamlama tarihi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını hedefledik. Bizim de elimizde en az birkaç tane mega projemiz var. Bunlardan vatandaşlarımızı doğrudan etkileyecek hususların başında hiç şüphesiz Sakarya Gaz Sahası'nda üretilecek gaz var. Niyetimiz, hedefimiz, amacımız, 2023'ün ilk çeyreğinde o gazı sizlerle buluşturmak."
Sismik çalışmalar devam ediyorDönmez, AK Parti iktidarından önce Düzce'nin enerji ve tabii kaynaklar alanında sadece 1,2 milyon lira yatırım aldığına dikkati çekerek, "2021'de bu rakam tam 297,9 milyona ulaşmış. Son 19 yılda toplam 1,56 milyar liralık yatırımı da Düzce'ye yapmışız. 2022 yılı planlarımıza gelince, yine enerji ve madencilik alanında 413,9 milyon liralık yatırım yapacağız" dedi.
Akçakoca ilçesinin kıyıya yakın ilk doğal gaz üretilen sahalardan biri olduğuna işaret eden Dönmez, "Orada üretim azaldı, artık bitmek üzere. Yalnız orada çalışmalarımızı detaylandırıyoruz, derinleştiriyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içinde netice alırsak sizlerle paylaşacağız. Biz ümitliyiz. Niçin? Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşfimizle Karadeniz'in altındaki yapıları yeni bulgu ve bilgilere göre yeniden değerlendiriyoruz. Akçakoca'da daha önce keşfetmiş olduğumuz saha rezervi küçüktü, eski klasik formasyon ve verilere göre yapılmış bir üretimdi. Şimdi yeni bilgi ve bulguları, bu sahadaki sismik çalışmalarla yeniden yorumluyoruz, değerlendiriyoruz. İnşallah bu çalışmalar neticelendiğinde, yeni keşif yapıldığında sizlerle paylaşmış olacağız" diye konuştu.
Kaynak: TRT Haber