İngiltere'de zor durumda: On binlerce doktor ülkeyi terk ediyor

Mailonline gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, Covid pandemiden sonra Birleşik Krallık'ta büyük bir sağlık sistemi krizi yaşandı. Ülkede çalışan doktorların büyük bir göç dalgasıyla yurt dışına taşınıyor. İngiliz doktorlar, hemşireler ve ebelikler yurtdışına taşınma konusunda rekor sayılarda başvuruda bulunuyorlar ve bu durumda Avustralya ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Son iki yıl içinde Birleşik Krallık'ta yaşanan sağlık sistemi krizi, ülkede çalışan doktorların büyük bir göç dalgasıyla sonuçlanıyor.

Yapılan son çalışmalara göre, on binin üzerinde doktor, daha iyi maaş ve çalışma koşulları arayışıyla Birleşik Krallık'ı terk ederek başka ülkelere yöneliyor.

2022 yılında, yurtdışında iş güvencesi için neredeyse 25.000 sağlık çalışanı başvuru yaptı. Bunların büyük çoğunluğu Ulusal Sağlık Servisi çalışanlarını temsil ediyor.

Covid doktorların değerini ortaya koydu

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bu rakamlar, Covid'in etkilerinin öncesinde görülen 10.000 rakamını gölgede bırakıyor.

Sağlık hizmetinin üst düzey yöneticilerin, bugün görülen bu rakamların daha başlangıç olduğunu ve daha fazlasını göreceklerini belirtti. Sağlık yöneticileri bakanlıkların artık larekete geçmesi gerektiğin söyledi.

Maaşlar ancak grevle yükselir

Memnuniyetsiz Ulusal Sağlık Servisi çalışanları, pandeminin İngiltere'de ne kadar değersiz olduklarını gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Sağlık çalışanları ülkede doktoralara değer verilmediğini, maaşların ve sosyal hakların çok yetersiz olduğunu ve bunu ancak grev yaparak gösterebildiklerini söylüyor.

Daha iyi bir iş-yaşam dengesi

İngiliz doktorları daha iyi bir iş-yaşam dengesi el etmek için Avustralya'yı tercih ediyorlar. Avustralya £130,000'ye kadar maaş ve farklı taktiklerle zor durumda olan İngiliizdoktorları işe almayı deniyor. Ancak, Avustralya'ya taşınan bazı doktorlar, beklentilerinin tam olarak karşılanmadığından şikayet ediyor.

Daha yüksek rakamlar bekleniyor

İngiliz sağlık personeli, yurtdışında bir iş başvurusunda bulunmak için İngiltere düzenleyicilerinden belgeler almak zorunda kalıyor.

Bu belgeler, potansiyel işverenlere problemli olmadığını, eğitimlerinin güncel olduğunu ve hastaların güvenebileceklerini kanıtlıyor. Bu rakam 2019 yılında 6.100'den yükseldi.

Mayıs ayı itibarıyla, bu yıl daha büyük bir göç dalgası bekleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 3.500 kişi belgelerini almaya başvurdu.

Avustralya hemşireleri de cezbediyor

Hemşireler ve ebelik için rakamlar daha da dikkat çekici. İngiltere Hemşirelik ve Ebelik Konseyi'ne göre, 2022/23 yılında neredeyse 16.000 benzer başvuru yapıldı - bu rakam, 2018 yılındaki neredeyse 5.500'e kıyasla büyük bir artış gösteriyor.

Avustrlya, her iki meslek grubunda da toplam başvurularda en üst sıralarda yer alıyor.

Son beş yılda yaklaşık 9.000 doktor Avustralya'da çalışmak için başvuruda bulundu. Bunların üçte biri 2022/23 yılında gerçekleşti.

Avustralya Tıp Konseyi'nin verilerine göre, en son mevcut olan 2021/22 verilerine göre, neredeyse 1.000 İngiliz doktorun Avustralya'ya taşındığı gözlemleniyor. Bu, bir önceki yıla göre %16 artışla, diğer tüm ülkelerden gelenler arasında en yüksek sayıya denk geliyor.

İngiltere'deki sahaflarda Osmanlı'yı anlatan tarihi belge bulunuyor