Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile Bağımsız Uygur Hareketi nin birlikte düzenlediği “21. Yüzyılda Doğu Türkistan”konulu iki günlük çalıştay sona erdi.
İstanbul Topkapı’da bulunan Uranüs Otel’de gerçekleşen çalıştaya, konusunda uzman Türkiye’nin önemli bilim insanları katılırken, yurtdışından da yaklaşık 80 civarında bilim insanı STK temsilcisi ve Uygur Hareketi’nin önde gelen isimleri iştirak etti.
Doğu Türkistan Türklerin en kadim yurdudurÇalışmayın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel başkanı Halit Kanak” Doğu Türkistan Türk’ün en kadim yurdu dur. Bir çok Türk büyüğü bu topraklardan çıkmıştır. Türk dünyasının bu topraklardan vazgeçmesi düşünülemez.
Tek hayalimiz bağımsız Doğu Türkistan.Bağımsız Uygur Hareketi lideri Ümit Hamit Ağayi de yaptığı konuşmada tek hedeflerinin bağımsız Doğu Türkistan olduğunu belirterek “ Başta ABD kamuoyu olmak üzere tüm dünyaya Çin zulmünü bütün ayrıntılarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Çin insan haklarının hiçbir kuralına uymuyor. Temel haklar ayaklar altında. Doğu Türkistan dünyadan izole edilmiş vaziyette. Milyonlarca Türk kamplarda işkence görüyor” dedi.
Çin devleti gen haritasını çıkarıyor.Doğu Türkistan çalıştayında bir sunum yapan Prof. Cemal Zehir Çin devletinin bölgede yaşayan Türklerin gen haritalarını çıkarmak için bir çalışma yaptığını ve büyük ölçüde veri topladığını ifade etti. İleriki dönemde bu verilerin Türklere karşı her şekilde kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Doğu Türkistan enerji deposuAynı çalıştayda konuşan Prof. Kadir Esmer ise Türkistan’ın enerji potansiyelin öne çıkardı. Prof Esmer” Çin, dünyadaki enerji üretiminin %20 sini gerçekleştirirken %24 nü tüketiyor. Bu üretimde büyük ölçüde Doğu Türkistan topraklarında ki rezervlerden sağlanıyor. Çin için hayati derecede önem taşıyan bu topraklara kimsenin girmesini istemiyor. Sadece buradaki insan hakları değil, ekonomik haklar da koruma altına alınmalı” şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan 10.000 yıllık Türk yurdudur.Çalıştayın diğer konuşmacılarından Dr. Feti Ahmet Yüksel, yapılan son kazı çalışmalarına değindi. Elde edilen son bulgulara göre bu bölgede 10.000 yıl öncesine ait kalıntılara rastlandığını ifade etti. Bu kalıntılarında Türkler tarafından kullanılan malzemelerden olduğunu özellikle belirtti.
Çalıştayın son bölümünde yurtdışından gelen sivil toplum kuruluşu liderleri sunumlar yaptılar. Doğu Türkistan da yaşayan Türklerin asimile olmamasının milli kültürlerini muhafaza etmekten geçtiğini ifade ettiler. Bu konuda Türkiye’nin her türlü maddi manevi desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getirdiler.