Doğu Türkistan çalıştayı yapılsın

Batılı güçlerin, hiç umursamadıkları halde Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmünü siyasi emelleri uğruna kullandıkları belirten ASSAM Uzmanı E. Albay Halil Mert, “Burada amaç Türkiye içerisinde ikilik yaparak toplumu birbirine kırdırmak. ABD’nin asıl maksadı ise Çin’i tehdit edeceği Doğu Türkistanlıların bir aktör haline getirmektir “dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Son zamanlarda Türkiye’de gerek sosyal medyada gerekse basının gündeminde yer tutan Doğu Türkistan konusunda yaşananların çok daha farklı bir boyutu olduğunu dile getiren ASSAM Türk Dünyası ve Strateji Uzmanı E. Albay Halil Mert, şu anda Türkiye kamuoyunda Doğu Türkistan mağduriyetin üzerinde oluşturulmaya çalışılan algı ila Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sıkıştırılmaya çalışıldığını belirterek Batı merkezli istihbarat örgütlerinin Türkiye üzerinde oyun oynadıklarını söyledi.

Doğu Türkistan çalıştayı yapılmalı

ABD istihbaratı CIA’nın, Doğu Türkistanlıları hem Çin’e hem de Türkiye’ye karşı kullandığını belirten Mert, Çin’in de durumdan istifade ederek Müslümanlara baskı yaptığını ifade etti.

Türkiye’deki Doğu Türkistan derneklerinin bir araya gelemediğini kaydeden Mert, bu anlamda Doğu Türkistan davasının Türkiye’de yetim kaldığını dile getirdi. Mert, “Doğu Türkistan dernekleri bir çalıştay yapmalı ve bunu raporlamalıdır. Bu rapor üzerinden Türkiye’de, dünya devletlerinde ve Birleşmiş Milletlerde bir kamuoyu oluşturmaya çalışılması gerekmektedir” dedi.