NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye’yi enerji denkleminden dışlamak için işbirliğine giden küresel güçler, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarından rahatsız oldu. Türkiye'nin sondaja başlamasıyla bölgede farklı hedefleri olan AB, ABD, Rusya, Mısır ve Fransa, sondaj faaliyetlerini durdurması için Türkiye'ye çağrıda bulundu. Türkiye ise bundan geri adım atmayacaklarını dünyaya duyurdu.
Barış ve istikrardan yanayız
Uluslararası Sosyal, Siyasal ve Sektörel Araştırmalar Platformu-Enerji Araştırmaları Merkezi (USSAP-ENAM) Enerji Uzmanı Özcan Dalmış, Doğu Akdeniz enerji denklemi ve Türkiye’nin konumu hakkında Milat’a önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bölgede istikrar ve barışı hedefleyerek kazan-kazan politikaları uyguladığını dile getiren enerji uzmanı Özcan Dalmış, dış müdahalelerle Kıbrıs konusunda istikrarsızlığın devam ettirilmeye çalışıldığını söyledi.
Hukuku hiçe sayıyor
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kıbrıs Türklerini yok sayarak tek taraflı bir şekilde bölge devletleriyle Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmaları yaptığını ifade eden Dalmış, bölgede yaşanan krize değindi. 2003’te Mısır, 2007’de Lübnan ve 2011’de de İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmalar imzalandığını hatırlatan Dalmış, “Dünyanın en büyük iç denizi Akdeniz’de son yıllardaki artan hidrokarbon arayışları bölgeye kıyısı olan ülkelerin arasında bu gibi uyuşmazlıkların ortaya çıkmasına neden oldu. BM Deniz Hukuku’na göre Doğu Akdeniz’e sahilini olan Türkiye, KKTC, Mısır, GKRY, Lübnan, Suriye, İsrail ve Filistin buradaki tüm petrol ve doğalgaz kaynakları üzerinde hak sahibi” diye konuştu.
572 yıl yeter
Akdeniz'de toplam değeri 3 trilyon dolarlık, 60 milyar varil petrole eşdeğer hidrokarbon rezervinden bahseden Dalmış, bu kaynağın Türkiye'nin 572, Avrupa'nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek boyutta olduğunu söyledi. Dalmış, “İsrail'in Leviathan ve Tamar sahalarında ispatlanmış toplam doğalgaz miktarı yaklaşık 700 milyar metreküp ve bunun 1.8 trilyon metreküpe kadar çıkabileceği belirtiliyor. Sadece Leviathan sahasındaki ispatlanmış 453 milyar metreküplük doğalgaz miktarı, 25 Avrupa ülkesine 6 yıl yetecek büyüklükte ve bu sadece İsrail'in bölgesi içinde kalan doğalgaz için geçerli. Kıbrıs-İsrail-Mısır-Girit arasındaki deniz bölgesinde ise toplam 15 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervi daha bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Bizi dışlayamazlar
Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetlerinde ve enerji denkleminde Türkiye ve KKTC’nin dışlanamayacağına vurgu yapan Dalmış, Türkiye’nin bölgede adaletli bir paylaşım yapmaya çalıştığını kaydetti. Dalmış, “Bölge içi ve bölge dışı çevrelerin Türkiye’nin bu yapıcı tutumundan rahatsızlık duyarak kabul edilmesi mümkün olmayan açıklamalar yapmaları gerilimi tırmandırıyor” açıklamalarında bulundu.