SÜLEYMAN KARAKULLUK
DİYANET İşleri Başkanlığı, İran Kültür ve İslami İletişim Kurumu ile işbirliği protokolü imzalamıştı. Buna göre her iki ülkenin dini kurumları arasında İslam düşmanları ile mücadelede ortak tavır, Kudüs konusunda ortak tavır, ümmet bilinci oluşturmada ortak tavır alınacak ve hac hizmetinde işbirliği yapılacaktı.
Fitneyi ateşlediler
Öteden beri Diyanet İşleri Başkanlığı’nı itibarsızlaştırma gayreti içinde olan şer güçler, bu işbirliğini bahane ederek yeni bir fitne ortaya yaydılar. Kaynak olarak İran’da yayımlanan gazeteleri gösterdiler. Oysa bunun gerçekle hiç ilgisi yoktu.
*İran’dan gelecek şiî imamların İlahiyat fakültelerinde fıkıh dersi vereceğini yaydılar.
*Şii inancına ait kitapların tercüme edilip bizim okullarımızda okutulacağını iddia ettiler.
*Şii fıkıh kitaplarının tercüme edilip ders kitabı olarak kullandırılacağını ileri sürdüler.
Diyanet’ten açıklama geldi
Bu yalanlar sosyal medyada öylesine hızlı yayıldı ki, Diyanet İşleri Başkanlığı’na düşman olan cephenin eline yeni bir koz verildi adeta. Aslında işin gerçeği bu değildi. Diyanet İşleri konuyla ilgili hemen bir açıklama yaparak fitnenin önüne geçti.
İddialar tamamen yalandır
Açıklamada, bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında yer alan “İranlı uzmanların ülkemizdeki İlahiyat Fakültelerinde fıkıh dersi verecekleri” iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi
Açıklama şöyle devam etti:
“Diyanet İşleri Başkanlığımız ile İran Kültür ve İslami İletişim Kurumu arasında ilk olarak 27 Mayıs 2010 tarihinde bir işbirliği protokolü yapılmıştır. Son mutabakat zaptıyla da Başkanlığımız ve muhatap kurum arasında aşağıdaki hususlar imza altına alınmıştır.
Bahse konu 3 yıl süreli imzalanan Mutabakat Zaptı ile;
-Özellikle batı dünyasındaki İslamofobi ile mücadele bağlamında ortak dijital yayınlar hazırlanması,
-Her iki ülkede ümmetin birliğini pekiştirme ve aşırılıkla mücadele amacıyla ortak çalışmalar düzenlenmesi,
-Hassaten Kudüs davası olmak üzere ümmetin ortak problemlerine ilişkin konularda programlar yapılması, yayınlar hazırlanması,
-İslam Medeniyetinin ortak mirası olan yazma eserler ile sanat ve estetik alanında yürütülecek araştırmalara kurumsal destek verilmesi,
-Hac hizmetlerinde tecrübe paylaşımına gidilmesi,
-Kur’an-ı Kerim’i güzel okumayı teşvik sadedinde uluslararası yarışmalar düzenlenmesi,
-Güncel fıkhi meselelerde özellikle gen teknolojisi ve faizsiz finans sistemleri üzerinde karşılıklı ilmi müzakereler düzenlenmesi, gibi konularda işbirliği amaçlanmıştır.
Mutabakat zaptıyla ilgili bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında yer alan “İranlı uzmanların ülkemizdeki İlahiyat Fakültelerinde fıkıh dersi verecekleri” iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İran İslam Cumhuriyeti İslami Kültür ve İletişim Kurum Başkanı Ebuzer İbrahimi Türkman ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gelmişti.