Disleksi kısaca okuma ve anlama bozukluğu olarak tanımlanabilir. Peki Disleksi nedir? Nasıl tedavi edilir? Disleksi tedavisinde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. İşte disleksi hakkında bilinmesi gerekenler...
Disleksi: Kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.
Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir. Bu yazıda, özgül öğrenme bozukluklarından biri olan disleksi ne demek, belirtileri nelerdir, tedavi yöntemleri ve uzman tavsiyelerinden bahsedeceğiz.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ Okuma bozukluğu: Diğer adıyla, okuma güçlüğü nedir? Kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama, heceleri atlama, heceleri karıştırma, harfleri karıştırma, duraksayarak okuma gibi okuma güçlüğü çekerler. Yazma bozukluğu (Disgrafi): Yazı yazmak istediklerinde harfleri ters yazmaları, bazı harflerle rakamları karıştırmaları, kısacası birbirine benzer sembolleri karıştırıp hatalı kullanmaları olasıdır. Örnek: “E” harfini ters yazabilir veya “E” yerine “3” rakamını kullanabilirler. Özellikle küçük “d” harfi ile “b” harfi, noktalı harflerle noktasız harfler sıklıkla karıştırılır. Öğrenme bozukluğu – Öğrenme güçlüğü: Basit komutları takip edemeyip öğrenme güçlüğü yaşayabilirler. Örnek: Sağını, solunu karıştırabilir, ayakkabılarını ters giyebilirler. Bu gibi durumlar yaşıtlarından geri kalmalarına sebep olur. Anlama bozukluğu: Bu kısım dikkatle de alakalıdır. Disleksili çocuklar, dikkatini sürdürme konusunda güçlük çekebilirler. Dikkat bozukluğu ile disleksinin birlikte gözlemlenmesi olasıdır. Bu sebeplerle anlama bozukluğu problemiyle karşılaşabilirler. Çelişki: Resim, müzik, matematik gibi alanlarda sizi şaşırtabilecek performans sergileyip yaşıtlarından çok daha iyi işler yapabilirler. Disleksili çocuklar, özel yetenekli çocuklardır. Bu durum sizin kafanızı karıştırabilir; sizi “istese yapar” gibi yanlış düşüncelere sevk edebilir. Aslında okuma bozukluğu zeka ile alakalı değildir. Disleksili çocuklar beynin sol ön lobunu kullanmakta güçlük çektikleri için “istemeleri” yetmez. Desteklenmeleri gerekmektedir.UYARI: Bütün bunlar, öğrenme güçlüğü belirtileri olarak değerlendirilebilecek güçlü ipuçlarıdır. Bu disleksi belirtileri her zaman birlikte görülmez veya bu tarz her bozukluk için disleksi teşhisi konulmaz.
UNUTMAYIN: Bir çocuğa disleksi tanısı koyulabilmesi için zeka düzeyinde problem olmaması gerekmektedir. Yani, diğer alanlarda yaşıtları gibi başarılı veya yaşıtlarından daha becerikli olduğu halde dil (okuma, yazma, konuşma) problemleri yaşayan çocuklara disleksi teşhisi konulabilir. Disleksi teşhisi koymak da tamamen uzman doktorların görevidir. Dolayısıyla, “çocuğum disleksi mi?” diyen ebeveynler çocuk psikiyatrislerine başvurmalıdırlar. Anne, baba veya çeşitli rehberler öğrenme güçlüğü belirtilerinden yola çıkarak kendilerince disleksi teşhisi koymamalıdır!
EINSTEIN DA DİSLEKSİYDİ
“Disleksi en basit tanımı ile yaygın öğrenme bozukluğu veya öğrenme farklılığı olarak adlandırılır. Okullardaki her 6 çocuktan 1 tanesi ve her 10 insandan 1’i aslında disleksidir. Disleksi korkulacak bir öğrenme bozukluğu mudur? 160 IQ’ya sahip Albert Einstein’ın disleksi olduğu düşünüldüğünde korkulacak bir durum olmadığı anlaşılıyor. Önemli olan erken dönemde bu tanının konulabilmesidir.
En sık görülen problem okuma bozukluğudur. Onun dışında dil problemleri, sosyal yaşama ait problemler, yazma problemleri görülür. Öğrenme bozukluğu kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Disleksi (okuma güçlüğü): Bu çocuklarda okurken atlama, harfleri karıştırma sık görülür. Harfler ona çok yakın gelir. ‘Can’ yerine ‘çan’ diyebilir ve bunu fark etmezler. Hecelerin yerlerini değiştirirler veya kelimeleri tersten okurlar. Kendilerine göre bir okuma tarzı geliştirdikleri için okuduklarını anlayamazlar, özet çıkar denildiğinde başka şeyler konuşurlar.
Disgrafi (yazma güçlüğü): Okurken kendilerine harflerden bir kalıp uydurdukları için yazım hataları sık görülür. ‘B’ harfi yerine ‘d’ harfini kullanırlar. Noktalama işaretlerine dikkat etmezler. Özellikle bu tip çocuklar okuma ödevlerini yapmada çok güçlük çıkartmazken yazma ödevlerinde büyük güçlük çıkartırlar.
Diskalkuli (aritmetik bozukluk): Matematik işlemlerinde zorlanma görülür. Sayıları ters yazarlar(15’i 51 yazmak gibi), işlem yapmak onlar için zordur. İşlem yaparken toplama, çarpma gibi sembolleri karıştırdıkları için sonucu yanlış bulurlar. Sayıları karıştırırlar (6’yı 9 algılamak gibi). Günlük hayatta para saymak, para işleriyle uğraşmak hoşlarına gitmez.
DİSLEKSİYE KARŞI REFLEKS TERAPİ
Refleks Terapi ile beynin yeniden eğitilmesi ve iki hemisfer arasındaki iletişimin yeniden sağlanması temel alınır. Refleks Terapi’yle uyuyan hücrelerin, beyin bölgelerinin aktif hale getirilmesi amaçlanır. Disleksi türlerine göre veya ortaya çıkan özelliklere göre beyinde farklı bölgeleri etkiler ve tedavimizde de bize bu yol gösterir. Bilindiği gibi beynimiz 2 hemisferden oluşur ve bu iki hemisfer arasında bağlantı zayıflamıştır. Dislekside en çok beynin Parietal Lobu etkilenir. Çünkü okuma, yazma ve aritmetik yeteneklerimiz gibi işlevlere sahip olan beyin bölümüdür. Fakat doğru değerlendirme çok önemlidir. Çünkü çocuk okurken sıkıntı çekebilir fakat acaba konuşma bozukluğu olduğu için mi okurken ağzından çıkanlar farklı anlaşılıyor?
Eğer böyle bir sıkıntı varsa beynin Frontal Lobu konuşma ile ilgili bölümüdür ve o bölgede bir sıkıntı vardır. Ya da not tutmakta güçlük geçen bu çocuklar yazamadıkları için mi yoksa hafıza problemleri yaşadıkları için not tutamıyorlar. Bu noktada da devreye beynin Temporal Lobu girer çünkü hafıza bu bölümle ilgilidir. Doğru değerlendirme dikkat edilmesi gereken noktadır.
Refleks Terapinin en büyük artılarından birisi bu uygulamayı 2 günlük kurs şeklinde ‘aile eğitim programı’ adı altında sizlerde alarak evde çocuğunuza uygulayabilirsiniz.”
İLGİLİ HABERLER Dudak morarması neden olur? Nasıl geçer? Reflü nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Fondöten lekesi nasıl geçer? Göz kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Diş ağrısı nasıl geçer? Tedavisi nelerdir? Dudak uçuğu neden olur? Nasıl geçer? Ses kısıklığı nasıl geçer? Tedavisi nedir? Sivilce izleri nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri nelerdir? Hıçkırık tutunca ne yapmalıyız? Hıçkırık nasıl geçer? Yüksek ateş nasıl geçer? Ateşi düşürmenin yolları nelerdir? Boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir?