Dış mihrak ve hain kurtlarla çürütülen Osmanlı

500 küsu00fbr yıllık büyük Osmanlı İslam Cihan Devleti'nin parçalanması, bütün Rumeli ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki Müslüman toplulukları ırk ayrımı gözetmeksizin Haçlı ve Siyonist mihraklara karşı korumayı kendine bir millu00ee siyaset kabul eden, milletimize reva görülen insanlık dışı katliam, tüyler ürpertici zulüm ve ihanetlerin altında hep yabancı parası, parmağı ve cemiyetleri ile bunların entrikaları yatmaktadır.

Eserin müellifi Mehmed Selahaddin Bey, 23 Ocak 1913'teki "Bab-ı u00c2li Baskını" üzerine birçok İttihad ve Terakki muhalifi gibi Mısır'a firar etti. "İttihad ve Terakki'nin Kuruluşu ve Osmanlı Devleti'nin Yıkılışı Hakkında Bildiklerim" adını verdiği bu eserini, bu teşkilatın şerrinden korktuğundan Mısır'da bastırdı.

Eserde, dış mihrakların destek ve yardımıyla içeriden hain kurtlarla çürütülen asırlık Osmanlı çınarının, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın yüksek devlet adamlığı yanında velayet derecesindeki fetaneti ve çabası ile güçlenmeye başlayan Devlet-i Aliyye'nin, tecrübesiz ve basiretsiz devlet adamlarının elinde nasıl bir anda çökertilip, teşbihin taneleri gibi dağıldığı anlatılıyor.

31 Mart Vak'ası yahud "İlan-ı Hürriyet" adı altında Sultan 2. Abdülhamid'in hal'iyle "İdam-ı Hürriyet"i gerçekleştirdi. Devlet-i Aliye-yi Osmaniye dağılınca önce Filistin, sonra Evlad-ı Fatihan daha sonra da Millet-i İslamiye ve Ümmet-i Muhammediye yetim kaldı. İşte bu yürek burkan süreci kaleme alan Mehmed Selahaddin Bey hatıratında "Osmanlı'nın Hasta Adam" ilan edildiği günlerin bütün sıkıntıları gün yüzüne çıkartılmış. İnkılab Yayınları arasında titiz bir çalışma sonucu okuyucusu ile buluşturulan eserin önsüzünü merhum Mehmed Serhan Tayşi kaleme almış.

Makedonya Gamzesi'nden 31 Mart Vakası'na farklı bir bakış

GAZETECİ, yazar, tiyatro ve senaryo yazarı Üstün İnanç, Mihrabad Yayınları'ndan çıkan "Makedonya Gamzesi" romanın 4. baskısı okurunun ilgisine yeniden sunuldu. İnanç, romanında İstanbul'un "Dersaadet" dönemine gidiyor ve "Kaybettiğinin farkına varmak aramaya başlamanın ilk adımıdır" diyerek geçmişe yolculuğa çıkıyor. İnanç, yeni baskısıyla raflarda yerini alan Makedonya Gamzesi'nde, Batılı devletlerle işbirliğine giren Jön Türkler'i, Hareket Ordusu'nu ve 31 Mart Vakası'nı farklı bir bakışla gözler önüne seriyor. Manastır ve Selanik'te başlayan hain örgütlenmeler ile İttihat ve Terakki'nin Abdülhamid'e karşı hareketleri ele alınıyor. Kitapta Jön Türkler, Hareket Ordusu, Batılılaşma yolundaki Osmanlı, Sultan Abdülhamid'e karşı örgütlenmelerin sürükleyici bir biçimde anlatmasının dışında, dönemin İstanbul'u sokakları, insanları ve yaşam koşulları gerçekçi bir biçimde gözler önüne seriliyor. İnanç, bunu yaparken de dönem dilini ve söyleyişlerini kullanarak tarihi bir atmosfer oluşturuyor.