Özlem DOĞAN
Selçuklu Devleti'ni yıkmak için yola çıkan Moğollar ile devleti korumak için savaşan Celalettin Karatay ve Ahi Evran'ın hikayesini konu alan 'Direniş Karatay' filminin basın gösterimi İstinye Park AVM'de gerçekleşti. Oyuncu Yurdaer Okur, Bahadır Yenişehirlioğlu, Filmin senaristi ve yapımcısı Selman Kayabaşı, Yönetmen Selahattin Sancaklı da filmi basın mensuplarıyla birlikte izledi.
Milletçe tarihimizin hikayesi
Film için KTO Karatay Üniversitesi öncülüğünde Konya'da Selçuklu dönemini anlatan bir plato inşa ettiklerini aktaran Selman Kayabaşı, "Tarihimizdeki sürekliliği millet, vatan ve devlet olarak anlatmak istedik. Milletimizin tarihi sürekliliğini anlatan bir hikaye ortaya çıktı. Bu açıdan çok sevindirici ve tarihimizi de yeniden hatırlatması açısından çok güzel bir eser olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu filmle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Başbakanlığımızın ve diğer kurumların destek verdikleri, tarihi misyonu olan yeni eserler ortaya çıkar" dedi.
İlim ve bilim adeta kalemiz gibi
Filmin yönetmeni Selahattin Sancaklı da Selçuklu dönemine dair çok fazla bilgi olmadığını dile getirerek şöyle konuştu: "1240'lı yıllara dair fazla done ve örnek yok. Üniversitenin elini böyle bir projenin altına koyması bizi çok cesaretlendirdi. Bu anlamda böyle bir projede yer almaktan, beni tercih etmelerinden ve ekip arkadaşlarımdan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu anlamda da ekip olarak iyi bir sinerji ortaya çıktı. Moğol istilalarından itibaren düşünüldüğünde, bir ülkeyi çökertmenin en kolay yolu eğitim, ilim ve bilim dalında yetişmiş insanları yok etmekten başlıyor. Filmde de aslında medresenin inşaatıyla beraber eğitimin, ilmin ve bilimin bir kale gibi arkamızda durduğunu ve ona dair bir direniş sergileyeceğimizi anlatıyoruz. Ben filmin bu tarafını da çok önemsedim."
Kalıcı bir film yaptık
Filmde "Noyan" karakterini oynayan Yurdaer Okur, böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Filmde çok güzel bir atmosferimiz vardı ve ekip çok hazırdı. Kostümler, sanat ekibi ve reji olmak üzere herkes ne yapacağını çok iyi biliyordu. Yoksa 7 hafta böyle bir filmin çekilmesi imkansızdı" ifadelerini kullandı.
Selçuklu'nun Moğollara medreseyle cevabı
Direniş Karatay'ın Türkiye'de yapılan en yüksek bütçeli savaş filmi olduğunu vurgulayan oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu, Ülkede hiç kurulmayan platolar Konya'da inşa edildi. Çok titiz bir çalışma yapıldı. Konya'da adeta medeniyet inşa edildi. Selçuklu dönemi şimdiye kadar hiç film yapılmamıştı. Üstelik o dönem çok daha fazla bizden. Bu dönemi göstermek açısından önemli bir yapım. Filmde Karatay Medresesi'nin neden inşa edildiğini Moğollara medreseyle nasıl cevap verildiği, Selçukluların bu topraklarda varlıklarını koruyacakları ve ölümü göze alarak bunu tamamlayacaklarının felsefesi anlatılıyor.
'Direniş Karatay'ın hikayesi:
Genel danışmanlığını Serdar Akar'ın üstlendiği yapımın oyuncu kadrosunda, ayrıca Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Alperen Duymaz, Burcu Özberk, Ece Yaşar, Kutay Köktürk, Nefise Karatay, Bahadır Yenişehirlioğlu, Nik Xhelilaj, Cahit Kayaoğlu ve Ali Buhara Mete yer alıyor. Dram, savaş ve tarih türündeki filmin konusu ise şöyle: "Alaeddin Keykubat'ın zehirlenmesinin ardından tahta geçen Gıyaseddin Keyhüsrev, Anadolu Selçuklu Devleti'nin topraklarını koruyacak yetenekte bir hükümdar olmadığından, Moğol Ordusu'nun iştahını kabartır. Devlet, yıkılma tehlikesi altına girer. Ancak Emir Celaleddin Karatay'ın (Mehmet Aslantuğ) kadın, erkek, genç ve yaşlısıyla topyekün örgütlediği halk, tüm gücüyle Moğollara direniş için hazırlık yapmaktadır."