Dini yayınlar fuarı açıldı

37 yıldır Sultanahmet’te açılan ancak Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığı döneminden engellenen Dini Yayınlar Fuarı, 38. kez aynı yerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katılımıyla dualarla açıldı. Erbaş, olması gereken yerde fuarı düzenlemenin sevinci, mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığı döneminde açılmasına engel olduğu Dini Yayınlar Fuarı 38. kez İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda kapılarını açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) destekleriyle Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından 15-31 Mayıs tarihleri arasında organize edilen “38. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” (Dini Yayınlar Fuarı) açıldı.

Gece yarısına kadar açık olacak

2 bin metrekarelik kapalı fuar alanında 140 stant yer aldı. Fuara, 105 seçkin yayınevi katıldı. İBB iştiraki Kültür A.Ş. de yüzde 40’a varan indirimlerle kitaplarını satışa sundu. Fuarda Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Arapça gibi farklı dillerde de yayınlar stantlarda yerini aldı. Çok sayıda yazarın konferans, söyleşi ve imza günü etkinliklerinin olacağı fuar, 11.00 ile 24.00 saatleri arasında hizmet verecek.

Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilen fuar için açılış töreni düzenlendi. Açılış törenine; İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gültekin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz, Vakıflar Genel Müdürü Savaş Polat, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner, yazarlar ve kitapseverler katıldı.

“Zenginliğimiz İstanbul acısından ikiye katlandı”

Okunan Kuran-ı kerim Tilaveti’nin ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 38 yıldır aynı ve olması gereken yerde fuarı düzenlemenin sevinci, mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ramazan ayının bilgi, bilinç ve idrak boyutunu canlı tutarak, fikri ve kalbi düzlemde farkındalık ve yenilenmeye vesile kılmak için her sene kitap ve kültür fuarı düzenlediklerini belirten Erbaş, ''Ramazan Kitapla Buluşuyor sloganıyla bu sene de İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Almanya’da vatandaşlarımızla buluşacağız. Şu anda geleneksel hale gelen Sultanahmet Kitap ve Kültür Fuarı'mızı açıyoruz. Öğleden sonra da inşallah, Anadolu tarafından Büyük Çamlıca Camii'mizin iç avlusunda ilk kez düzenlenecek olan fuarımızın açılışını gerçekleştireceğiz. Bu seneki zenginliğimiz İstanbul acısından ikiye katlanmış oluyor.'' diye konuştu.

“Kitapla bütünleşmiş bir medeniyetin mensuplarıyız”

Erbaş, Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, şöyle devam etti:

''İslam medeniyeti bilgi ve kitap medeniyetidir. Okumayı, anlamayı, aklını kullanmayı, bilgiye sahip olmayı emreden ve tavsiye eden birçok ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerin varlığını hepimiz biliyoruz. Bedir Savaşı'nı bir hatırlayalım. Orada çok anlamlı bir sahne her zaman anlatılır. Kitap, kalem, okumak deyince hatırlanan bir sahne. Bedir Savaşı sonrası düşman ordusundan esir alınan kişiler var. Allah Resulü talimat veriyor; 'bu esirlerden her biri okuma yazma bilmeyen 10 kişiye okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılacaktır'. Bu tarihi bir karar, tarihi bir talimattır. İlim, irfan, bilgi, hikmet konuları her gündeme geldiğinde hatırlamamız gereken çok önemli bir olaydır. Sadece bu uygulama, yüce Peygamberimizin bu talimatı bile, Peygamber efendimizi okuma-yazma ile nitelikli bir toplum oluşturma arzusunu ortaya koyan fevkalade bir vesikadır. Bu ufkun aydınlığında Müslüman alimler, 7. yüzyıldan Rönesans'a kadar 7 asır boyunca ilmin bütün alanlarında insanlığın inkişafına öncülük etmişlerdir. Dolayısıyla bizler, Endülüs'ten Maveraünnehir’e devasa kütüphaneleriyle tarihe iz bırakmış, bilgiyle, kitapla, hikmetle bütünleşmiş bir medeniyetin mensuplarıyız.''

Konuşmaların ardından fuar dualar eşliğinde kurdele kesilerek açıldı. Katılımcılar daha sonra Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı alanını gezdi.