NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye’nin gündemini meşgul eden Türkçe Ezan konusunda USSAP (Uluslararası Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Platformu) tarafından yapılan araştırmalar çok çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre CHP’liler din istismarı yaparak gündeme gelme çalışmalarını halk tarafından hiç hoş karşılanmıyor. Sonuçları değerlendiren USSAP Başkanı Sosyolog İsmail Mansur Özdemir, Cumhuriyet dönemi itibariyle toplumda en çok tartışılan konulardan olan din ve dindarlık konusunda toplumun oldukça hassas bir duyarlılık düzeyine sahip olduğu kaydetti. Özdemir bir süredir belli çevrelerin din, toplum ilişkileri temelinde bazı hassas tartışmaları gündeme getirerek toplumu germeye çalıştıklarına dikkat çekerek önemli analizde bulundu.
Ulusalcı rüzgârı kullandılar
Özdemir, Kasım ayı içinde ezanın Türkçe okunması konusunda CHP’nin ihraç ettiği Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın açıklamalarının bazı etki operatörleri tarafından tartışmaya açılmaya çalışıldığını belirterek dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Eezanın Türkçe okunması konusu artan ulusalcılık rüzgârından da yararlanmak maksadıyla toplumun gündemine getirildiğini söyleyen Özdemir, “Yaptığımız araştırmada toplumun din ve dindarlık konusundaki tavrı ve çıkan sonuçlar dikkat çekici düzeyde yer aldı. Sorduğumuz sorulara vatandaş ilginç cevaplar verdi. İlk olarak geçmişte Türkçe ezan konusundaki uygulamalar sorulmuş ve yüzde 90 düzeyinde bu uygulamanın kabul edilemez olduğu ifade edildi. Hemen ardından konunun bir milletvekili tarafından gündeme getirilmesi halka sorulmuş kararsızlarla birlikte değerlendirildiğinde yüzde 95’e yakın bir oranda konunun kabul edilemez olduğu rakamlara yansıdı. Dini konuların ve pratiklerin politik amaçlarla tartışmaya açılması konusunda ise yüzde 95’e yakın bir oranda kabul edilemez buldu” ifadesini kullandı.
CHP dini kullanmasın!
Araştırmada vatandaşın dini konuların siyasilerce kullanılmasına yönelik bir tepkisi olduğunu söyleyen Özdemir, İslam dininin doku ve yapısında tahribat oluşturmaya yönelik tutumların toplum tarafından şiddetle reddedildiğini vurgulamıştır. Özdemir, “Toplumun gündeminde olmayan ve şiddetle reddettiği konunun etki operasyonları marifetiyle topluma dayatılması toplumda örseleme ve gerginliğe sebep verebilecektir. Araştırmada cinsiyet temelinde bakıldığında ezanın Türkçe okunması konusunda erkeklerin kadınlara göre daha belirgin bir şekilde desteklememe yönünde bir eğilim içinde oldukları, dinin politik amaçlarla tartışmaya açılması konusunda da kadınların daha yoğun şekilde desteklememe eğiliminde olduğu görülmektedir. Dinin politik amaçlarla örselenmesi ve Ezanın Türkçeleştirilmesi konusunda tüm eğitim gruplarında temel veri ile uyumlu nitelikte bir görünüm bulunmaktadır. Öztürk Yılmaz isminin gündeme gelmesi ile siyasi seçmen olduğu tahmin edilen bir küçük grubun ihtiyatlı bir kararsızlık pozisyonu içine girdiği görülmektedir” şeklinde konuştu.