Din dersine fizikçi

Sözcü ve türevi gazetelerin, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlik kadroları branş kontenjanlarıyla ilgili "okulları Din dersi hocalarıyla doldurdular" yaygarasının koca bir yalan olduğu ortaya çıktı. Din dersi öğretmeninin olmadığı okullarda Din derslerine Fizik, Biyoloji, Beden Eğitimi gibi diğer branş öğretmenleri giriyor.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Ulusalcı medya MEB'in Din dersleriyle ilgili branş atamalarına karşı yaygara kopartırken, Din dersleri branş öğretmenleri ise MEB'in yaptığı yanlış taban puan ayarlaması nedeniyle kontenjanların yarısının boş kaldığından yakındılar.

Kontenjanların yarısı boş kaldı

8 Eylül'de MEB tarafından yeni eğitim döneminde branşlar için ayrılan kontenjanlara elektronik ortamda atamalar yapılmıştı. En çok kontenjanın 5 bin 34 kişiyle İngilizce öğretmenliği branşına ayrıldığı ilk atamada, Din dersleri öğretmenleri için ayrılan 3 bin 953 kontenjanın 2 bin 135'inin boş kaldığı ortaya çıktı. Kontenjanın dolmamasının nedeninin, 75 olarak belirlenen taban puan uygulamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Ulusalcı medya yaygara koparttı

Din derslerine ayrılan 3 bin 953 kontenjanı dillerine dolayan 28 Şubat mantığındaki bazı basın yayın organları, hükümetin okulları Din dersi hocalarıyla doldurduğunu iddia ederek kamuoyunu yanıltmaya çalıştılar. Başını Sözcü Gazetesi'nin çektiği sol merkezli marjinal medya kuruluşları, Din dersleri kontenjanının yarıdan fazlasının boş kaldığını ise görmezden gelirken, hükümete karşı besledikleri nefret ve öfkeyi İlahiyat mezunlarının atamaları üzerinden kusmaya çalıştılar.

Din derslerini fizikçiler verecek

Geçtiğimiz yıllarda Din dersleri branşına yeterli sayıda atama yapılmaması nedeniyle okullarda Din derslerini diğer branş öğretmenleri veriyordu. İlahiyat mezunu Din dersi öğretmenleri, bu yıl da ayrılan kontenjanların eksik kalması nedeniyle okullardaki Din derslerinin diğer branş öğretmenleri tarafından verilmek zorunda kalacağını belirttiler.

Taban puan düşürülsün

Boş kalan kontenjanların formasyon zorunluluğu nedeniyle doldurulamayacağını savunan İlahiyat mezunları, atama taban puanının 50'ye düşürülerek formasyon zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini öne sürdüler. Kontenjanların doldurulması halinde, formasyon almayan öğretmenlerin 4 aylık bir hizmet içi eğitimle formasyon kazanabileceğini vurgulayan Öğretmen adayları, Din derslerinin diğer branş öğretmenleri tarafından işlenmesinin eğitim mantığına aykırı olduğunu dile getirdiler.

Branşlara göre kontenjan sayıları

Bu yılki eğitim dönemi için yapılan ilk atama yoluyla 39 bin 432, kurumlar arası yeniden atama yoluyla 400, milli sporcuların atanması yoluyla 168 öğretmen alınmıştı. En çok kontenjan sırasıyla 5 bin 34 ile İngilizce öğretmenliği, 3 bin 953 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 3 bin 582 ile ilköğretim matematik öğretmenliği, 3 bin 89 ile Türkçe öğretmenliği için ayrılmıştı. Fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliğine 2 bin 736, rehber öğretmenliğine 2 bin 628, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğine 2 bin 470, matematik öğretmenliğine bin 979, sınıf öğretmenliğine bin 835, okul öncesi öğretmenliğine ise bin 809 öğretmen atanmıştı.