Dijital bağımlılığa götüren süreç nedir?
Kontrolü kaybetmediğimiz sürece internet faydalı bir kaynak olabilir. Oyun, alışveriş, telefon, sosyal medya, sosyal medyada video izleme ve hatta şans oyunları bağımlılığı teknolojinin bize olumsuz olarak kattığı bağımlılıklar arasında sayılabilir. Konunun uzmanlarıyla 'dijital bağımlılığı' konuştuk.
NPİstanbul Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin:
"Telefon, internet, televizyon, tabletler ve bilgisayarlarla etrafımız çevrilmiş durumda. Dijital bağımlılığa götüren süreç bir anda oluşmuyor. Biz mi kullandığımız cihazı kontrol ediyoruz yoksa kullandığımız cihazlar mı bizi kontrol ediyorlar?
Kişi, gündelik hayatındaki sorumluluklarını aksatacak derecede bir şeye vakit ayırınca sosyal hayatını, maddi imkanlarını ve hatta sağlığını yitirebiliyor. Dijital ortam dediğinizde hareket aslında azalıyor. Ciddi anlamda tıbbi olarak sağlıkla ilgili zararlar da ortaya çıkabiliyor. Z kuşağı sosyal medya platformlarında çok fazla zaman geçirmeye başladı. Onlar için risk giderek artıyor olabilir. Çocuğunuzu karşınıza alıp mutlaka rahatsızlık duyduğunuz konuyu onunla yüz yüze konuşmalısınız."
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural: "Gündelik hayatta yapacağımız yüz yüze iletişimden daha çok dijital alanlarda vakit geçiriyorsak, ister istemez dijital bağımlılık içerisinde bulunmaya başlıyoruz. Z kuşağı öncekilerden daha bağımlı. Çünkü onlar teknolojinin içine doğdular.
Onlar tamamiyle onaylanma ihtiyacı, görünür olma ihtiyacı ve birileri tarafından beğenilme ihtiyacı üzerinden bu mecrayı kullanmaya başlıyor.
Düzgün cümle kurmasından tutun da aslında sosyalleşmesine kadar her şeyi oradaki o sanal ortam üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ailelerin mutlaka sosyal medya okuryazarlığına sahip olması gerekir. Bununla birlikte çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmek de onu dijital bağımlılıktan korumak için çok önemli bir yöntem olacaktır."