DGS sınavı ne zaman? DGS puan hesaplama nasıl yapılır?

DGS başvurusu ÖSYM üzerinden erişime açıldı. Peki DGS sınavı ne zaman? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? DGS sınavı hakkında merak edilenleri haberimizde derledik...

Herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği her yıl binlerce kişinin başvurduğu DGS sınavı, adayların merak konusu haline geldi. Peki DGS sınavı ne zaman? DGS hakkında merak edilenler...

BAŞVURULAR 24 MAYISA KADAR DEVAM EDECEK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları başladı. Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların lisans öğrenimine geçmek için katılmaları gereken DGS 21 Temmuz'da yapılacak. Sınava başvurular, 16-24 Mayıs arasında alınacak. Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapabilecekler.

DGS HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Sınava kimler başvurabilir? Sınava, bir ön lisans programlarından mezun adaylar başvurabilir. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilir.

Açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekir mi? Evet. Kılavuzda yer alan açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekmektedir.

Sınav süresi ne olacaktır? Sınav süresi, 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.

Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır? Adaylar, sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM'nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.

Sınav ücretleri ne zaman yatırılır? Sınav için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten (onay kodu sisteme girildikten sonra) sonra sınav ücreti yatırılır.

Sınav ücretleri ne zaman yatırılır? Sınav için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten (onay kodu sisteme girildikten sonra) sonra sınav ücreti yatırılır.

16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında 2018-DGS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım? 16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında 2018-DGS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (5 Haziran 2018 tarihinde) 2018-DGS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM'nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim? Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu nedenle adaylar, kılavuzda belirtilen yasaklı maddeleri sınav binalarına getirmemelidir.

BAŞVURU KOŞULLARI Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezu00ee sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezu00ee olarak yapılır. Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A'da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.