DGS 2018 başvuruları başladı mı? Dikey Geçiş Sınavı başvuruları ne zaman?

ÖSYM takvimine göre merakla beklenen 2018 DGS başvurularına çok az bir süre kaldı. 2 yıllık önlisans mezunlarının 4 yıla tamamlamak için girecekleri Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ne zaman yapılacağı adaylar tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Peki DGS 2018 başvuruları ne zaman başlayacak? 2018 Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ne zaman, hangi tarihte yapılacak?

2 yıllık üniversite mezunlarının mezuniyetlerini 4 yıla çıkarmak için girmeleri gereken sınav olan DGS, için geri sayım başladı.ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre sayılı günler kalan Dikey Geçiş Sınavı(DGS)nın ne zaman yapılacağı ve başvuru tarihlerinin başlayacağı tarihler adaylar tarafından yakından takip ediliyor. işte DGS sınav başvuruları ne zaman ve Dikey Geçiş Sınavı tarihi ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

ÖSYM DGS SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

DGS 2018 NE ZAMAN VE HANGİ TARİHTE?

Her yıl, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) merkezi tarafından organize edilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. DGS başvuruları ise 16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında adaylar tarafından ÖSYM'ye yapılacak. ÖSYM'nin açıkladığı takvime göre 2018 DGS sonuçları ise 02 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.

Ayrıca kesin olmamakla beraber adayların bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi 20 tercih hakkının olacağı öngörülüyor. 2018 DGS hakkında ÖSYM'den açıklama geldikçe gelişmeleri hurriyet.com.tr'den öğrenebilirsiniz.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS'ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS'ye girebilirsiniz. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS'ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

ADAYLAR TERCİH YAPACAĞI BÖLÜMLER NELER?

Adaylar, yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanacak. Hangi ön lisans programlarından mezun olan/olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri yine ÖSYM tarafından yayımlanacak tablolarda görüntülenebilecek.

Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak ÖSYM tarafından yayımlanacak tablodaki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.

DGS 2018 SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olan öğrenciler, o yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler DGS'ye başvurabilirken, açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramamaktadır. Adaylar, TC Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin kendi internet sitesinden sınav giriş belgelerini alabilirler.

KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAK VE BELGELER

-Ön Lisans diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

-Onaylı transkript (not dökümü u2013 2 suret, 1 sureti onaylı)

-Onaylı ders içerikleri (2 suret, 1 sureti onaylı)

-6 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir)

-Askerlik Durum Belgesi (1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için, askerlik şubelerinden alınacak.)

-Nüfus Cüzdan Fotokopisi (Nüfus cüzdanı görülmek koşulu ile)

-2017-DGS sonuç belgesinin internet çıktısı

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.