YAPILAN birçok katliamın, cinayetlerin, faili meçhul ölümlerin arkasında yabancı ülkeleri görmek mümkün. Büyük kentlerde yapılan birçok eylemin arkasında süreci sabote etmek isteyen derin yapıların tezgahını da... Türkiye üzerinde oyun planlayan ülkeler, PKK eliyle bu emellerine ulaşıyordu. PKK'nın çekilmesiyle yeni bir aktör daha üretildi; yedekte bekletilen THKP-C örgütü... Amaç, Türkiye'nin Makroekonomik istikrarının ilelebet akamete uğratılması, çevresinde olup bitene duyarsız kalması...
ZAMAN AYARLI SALDIRILAR"Bu yapılan saldırılar Türkiye'nin Suriye politikasına yönelik değil, bölgede büyüyen Türkiye'ye yapılan bir saldırı. Bunu hazmedemiyorlar." Bu açıklamayı Başbakan Erdoğan, Reyhanlı'ya düzenlenen saldırılar sonrası yaptı. Türkiye'nin bölgede büyümesini istemeyen ülkeleri işaret etti. Bu ülkelere bakıldığında çözüm sürecine karşı oldukları da aşikar. Öyle ki; PKK silah bırakmasın diye Kandil'e çıkıp örgütün üst düzey yetkililerine gerekli silah ve lojistik destek sözü verdiler
KÖPRÜ ÜLKE TÜRKİYEDoğalgaz ve petrolün Batıya aktarılmasında köprü ülke konumunda bulunan Türkiye, çevre ülkelerle yaptığı anlaşmalarla ekonomik açıdan her geçen gün büyüyor. Birçok petrol ve boru hattının geçtiği Türkiye'deki istikrarın bozulması, yatırımların geriye çekilmesi anlamına geliyor. Yapılan saldırılar ilk önce terör örgütlerine bağlansa da, bunların arkasında ekonomik ve jeopolitik nedenler yatıyor.
ÜLKEYİ SAVAŞA İTİYORLARTürkiye'nin Suriye'ye olası bir müdahale için tüm provokasyon girişimleri yapılıyor. Amaç ise Türkiye'nin bir Ortadoğu ülkesine bürünmesi. Yıllarca bölgesinde olup bitene seyirci kalan bir Türkiye'yi destekleyen ülkeler, Türkiye'nin bölgede aktif rol almasıyla dengelerin değişmesinden endişe ediyor. Türkiye'deki makroekonomik istikrarın bozulması ise en büyük hedefleri.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN-İTALYA DOĞALGAZ BORU HATTI (ITGI) PROJESİ - 2007 yılında işletmeye alınan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı, Güney Avrupa Gaz Ringi'nin ilk halkasını oluşturuyor. 2018 yılında Yunanistan-İtalya bağlantısının da devreye alınmasıyla İtalya pazarına da erişim imkanı sağlanacak. Proje kapsamında, plato seviyede Yunanistan'a 3,6 bcm/yıl ve İtalya'ya 8 bcm/yıl olmak üzere toplam 11,6 bcm/yıl hacmindeki gazın Hazar kaynaklarından sağlanarak Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor.
NABUCCO DGBH PROJESİ - Ortadoğu ve Hazar Bölgesi doğalgaz rezervlerini Avrupa pazarlarına bağlamayı öngören Türkiye-Bulgaristan- Romanya-Macaristan-Avusturya (Nabucco) Doğalgaz Boru Hattı ile Avusturya'nın Avrupa'da önemli bir doğalgaz dağıtım noktası olma özelliğinden de faydalanılarak bölge ülkelerin gaz taleplerindeki gelişmelere göre Batı Avrupa'ya ulaşılması amaçlanmakta. Şah Deniz Faz II Projesi'nde üretilecek doğalgazın Türkiye içerisinde müstakil Anadolu Geçişli Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile taşınmasına yönelik olarak 26 Haziran 2012 tarihinde Hükümetlerarası Anlaşma ve Ev Sahibi Ülke Anlaşması imzalanmıştır.
ANADOLU GEÇİŞLİ DGBH PROJESİ (TANAP) - Azerbaycan'ın SOCAR şirketi ile BOTAŞ arasında sürdürülmekte olan müzakereler neticesinde Şah Deniz Konsorsiyumu'nun üreteceği Faz II gazından yıllık 10 milyar m3 hacmin BOTAŞ doğalgaz iletim sistemi kullanılarak Yunanistan veya Bulgaristan sınırından Avrupa tüketim noktalarına transit iletimine yönelik çalışmalar yapılmıştır. 26 Haziran 2012 tarihinde İstanbul'da iki ülkenin Enerjiden Sorumlu Bakanları arasında Hükümetlerarası Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Şirketi arasında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı sistemine ilişkin Ev Sahibi Ülke Anlaşması, BOTAŞ ile SOCAR arasında ise Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.
Avrupa'ya gaz iletimi amacıyla İsviçre'nin EGL Şirketi tarafından geliştirilen bu projenin başlangıç noktası Yunanistan'ın Selanik şehridir. Bu noktaya kadar Türkiye ve Yunanistan'ın mevcut altyapısının kullanılması öngörülmekte, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'ni geçerek İtalya'ya ulaşması planlanmaktadır. BOTAŞ, TAP/IAP Projelerini, Batı Balkan/Adriyatik ülkelerine ve özellikle Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Bosna-Hersek Cumhuriyetlerine de gaz temini için değerlendirmektedir. Proje, Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından doğalgazın Güney Avrupa'ya ulaştırılmasında potansiyel güzergah olarak duyurulmuştur.
IRAK - TÜRKİYE DGBH PROJESİ - Irak'ın kuzeyinde yer alan doğalgaz sahaları için saha geliştirme, üretim, gaz işleme ve boru hattı yapımını içeren entegre bir proje 1996 yılında Irak ile imzalanan anlaşmalar ile gündeme gelmiştir. 2003 yılında Irak' ta meydana gelen yeni siyasi gelişmeler neticesinde BOTAŞ, TPAO ve Shell ile görüşmelere başlamıştır. Söz konusu üç şirket arasında 2008 yılında Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz ihracatı konusunda bir Mutabakat Zaptı imzalanarak, çalışma Irak-Türkiye Gaz İhraç Projesi (ITGEP) adını almıştır.
MISIR - TÜRKİYE DGBH PROJESİ - Doğalgaz arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve doğalgaz arzının bir kısmının da Mısır'dan sağlanması amacıyla Mısır-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi geliştirilmiştir. Ancak sonraki gelişmeler neticesinde Mısır gazının "Arap Doğalgaz Boru Hattı" ile Türkiye'ye sevkıyatı gündeme gelmiştir. Arap Doğalgaz Boru Hattı'nın bir bölümü tamamlanmış olup, halihazırda Ürdün, Suriye ve Lübnan'a Mısır gazı sağlanmaktadır. Mısır'ın Arap Doğalgaz Boru Hattı'na tahsis edebileceği doğalgaz miktarı halen belirsizliğini korumaktadır.
HAZAR GEÇİŞLİ TÜRKMENİSTAN-TÜRKİYE-AVRUPA DGBH PROJESİ - Türkmenistan-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile Türkmenistan'ın güneyindeki sahalarda üretilen doğalgazın Hazar geçişli bir boru hattı ile Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda imzalanan çerçeve anlaşmaya göre; 30 milyar m3 Türkmen gazının 16 milyar m3'ü Türkiye'ye, 14 milyar m3'ü Avrupa'ya taşınacaktır. 1999 yılında, BOTAŞ ve "Türkmenistan Hidrokarbon Kaynaklarının Kullanımı İçin Türkmenistan Devlet Başkanı Nezdinde Yetkilendirilmiş Mercii" arasında, 16 milyar m3 doğalgaz alımı için 30 yıl süreli Doğalgaz Alım-Satım Anlaşması imzalanmıştır.