Derin PKK sahnede

Çözüm Sürecinde yeni döneme girilmesi vatandaşları sevindirirken karanlık odakları rahatsız etti. İmralı-Devlet ve Kandil üçgeninde 'Kürt Sorunu'na yönelik devrim niteliğinde kararlar alınırken bundan rahatsız olan 'kirli güçler' provokasyona başladı.

MUSTAFA KILIÇ'IN HABERİ

Çözüm Sürecin hızlanmasıyla 4-5 aya kadar PKK'nın silahlarını gömüp evlerine döneceği müjdesinin verilmesi bazı derin güçleri rahatsız etti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde PKK çözüm sürecinde, hükümetin özellikle istediği "kamu düzeninin sağlanması" şartına karşılık gelecek önemli bir adım attığını duyurmuştu. Örgütün gençlik yapılanması kitlesel eylemlerde yüz kapatma, halk otobüslerini yakma, kepenk kapattırma eylemlerine son verme kararı aldığı haberleri medyaya yansımıştı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın gençlik yapılanması olan YDG-H'liler dindar vatandaşlara saldırması ve saldırıcı sonucunda 3 kişinin hayatını kaybetmesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Yaşanan bu saldırıyı 'karanlık güçlerin' Çözüm Sürecini provoke ettiği yönünde yorumlandı.

Yeni bir 6-8 Ekim olayları amaçlanıyor

Süreçle ilgili ne zaman önemli bir adım atılsa süreci tıkamak için elinden geleni ardına koymayan provokatörler bölgede yeni bir 6-8 Ekim olayı yaratmak istediği görüldü. Özellikle dindar vatandaşların hedef gösterildiği saldırıda bölge halkı oldukça rahatsız. Süreçte olumlu şeyler olurken bu tür olayların yaşanması halkı tedirgin ediyor.

Güvenlik önlemeleri alındı

PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin Cizre ilçesinde HÜDA-PAR'a üye bazı kişilere saldırıları sonucu çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince alınan yoğun güvenlik önlemi sürüyor. Olayların meydana geldiği Nur Mahallesi'nde aralarında yüzleri maskeli kişilerin de bulunduğu bir grup, toplanarak eylem yapmak istedi. Dağılmaları yönünde ikaz eden polise, taşla saldıran gruba biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Müdahaleden sonra grup, ara sokaklara dağıldı.

Öte yandan, olaylarda yaşamını yitiren Yasin Özer ve Barış Dalmış'ın cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na, Abdullah Deniz'in cenazesi ise Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Cizre işi provokasyon

Cizre'de yaşanan bu vahim olayı HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, provokasyon olarak değerlendirdi. Kaplan, "Türkiye'nin şu an temel gündem noktalarına bakarsak büyük provokasyonlarla karşı karşıyayız. Buna karşı uyanık olmak lazım. Dün Cizre'de yaşananlar tesadüf değil" dedi. Kaplan, partisinin il kongresine katılmak için geldiği Çanakkale'de, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 2015 seçimlerine parti olarak girmek üzere çalışmalarını 81 ilde sürdürdüklerini söyledi.

Demirtaş ortalıktan kayboldu

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay katıldığı bir televizyon programında 6-7 Ekim olaylarında halkı sokağa döken HPD Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yaşananlardan sonra ortalıktan kaybolduğunu söyledi. Atalay, 'Sayın Demirtaş olaylardan sonra ortalıktan kayboldu. 6-7 Ekim olaylarında halka sokağa çıkma çağrısı yapan oydu.' dedi.Cizre'de PKK-HüdaPar arasında yaşanan çatışmalarda 3 kişi hayatını kaybetmişti. Çatışmalar bitse de ilçede ufak tefek sürtüşmeler ve silah sesleri devam ediyordu. Beşir Atalay, oradaki çatışmanın kontrol altına alındığını söyleyerek ilçedeki gerilimin bittiğini de belirtti.