Derin Fırat

Türkiye'nin hukuk devleti olması yolunda kritik bir virajı tanımlayan çete davaları Fırat'ın ötesine ulaştı! Bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan karanlık olayları deşifre etmek için düğmeye basıldı. İlk haber ise Kızıltepe'den geldi. Savcılık, gizli tanıkların faili meçhullerle ilgili bilgilerini araştırıyor.
ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

Kızıltepe Cumhuriyet Savcılarının 1993 yılında bölgede illegal örgütlerin gerçekleştirdiği eylemleri incelemeye aldığı öğrenildi. Doğu ve Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetler, bölgede boşaltılan köyler, karanlık yapıların eylemleri, kaçırmalar ve toplu katliamlar hakkında gizli bir soruşturma yürüten savcıların, çok sayıda tanığa ulaşarak bilgilerine başvurduğu ileri sürüldü. Bölgede var olduğu iddia edilen ceset kuyularını da soruşturan savcıların, verilen istihbarata rağmen yaşanan zafiyetleri araştırdıkları öne sürüldü.

ETÖ'nün infazları!

1993 yılının Aralık ayında, Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Tuzluca Köyü'nde 7 kişinin kimliği belirsiz kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla taranıp katledilmesi olayını araştıran savcılara kimliği gizli tutulan tanıkların şok bilgiler verdiği öğrenildi. Katliamı PKK kıyafeti giyen ancak aslında kontrgerilla elemanlarının yaptığını anlatan bir tanığın, olayda bazı Ergenekon sanıklarının isimlerini verdiği öne sürüldü.

JİTEM yeniden masada

Köylere asker ya da PKK kıyafetiyle yapılan baskınların bir çoğunun aslında kontrgerilla elemanları tarafından organize edildiğini öne süren gizli tanığın, Kızıltepe Cumhuriyet Savcılarına, JİTEM hakkında da kritik bilgiler paylaştığı bildirildi.

Kayıplara mercek tutuluyor!

Öte yandan JİTEM tarafından gerçekleştirilen; keyfi gözaltılar, işkenceler, gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınmayanlar hakkında savcılara gizliği tanığın kapsamlı bilgi verdiği belirtiliyor.

Derin bağlantı

1993 yılında boşaltılan Katarlı Köyü'nde bazı ceset kuyularının olduğunu savcılara anlatan gizli tanığın, bölgede sayısız faili meçhul cinayeti işleyen Bıçak Timi'nin Ergenekon ile bağlantısını deşifre ettiği öne sürülüyor. Bıçak Timini kuranların isimlerini açıklayarak savcılığa isim listesi sunduğu iddia edilen gizli tanığın, bölgede gayri meşru işlerin nasıl yürütüldüğünü, tanıklık ettiği olaylar ile anlattığı belirtiliyor.

Bağları kopartan yapı

1990'lı yıllarda JİTEM oluşturulurken Özel Harp Dairesi'nin yapısının örnek alındığı biliniyor. JİTEM'in kurulmasıyla birlikte Güneydoğu'da faili meçhul cinayetler başladı. İnsanlar evlerinden, işyerlerinden götürülüp ya da yolda çevrilip gözaltına alındı. Kaçırılanların bazıları birkaç gün sonra ya bir köprü altında ya da bir yol kenarında ölü olarak bulundu. Büyük çoğunluğun cesetleri bile bulunamadı. JİTEM yaptığı derin operasyonlar ile bölge halkının devlete güveninin sarsılmasına yol açtı.