Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Depresyonun belirtileri karmaşık olabilir ve insanlar arasında geniş ölçüde değişebilir. Ancak genel bir kural olarak, eğer depresyonda iseniz üzgün, umutsuz hissediyor ve zevk aldığınız şeylere ilginizi yitiriyorsunuz. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyor musunuz? İşte aramanız gereken işaret ve belirtilerden bazıları ve ihtiyacınız olan yardımı almanız için ipuçları bu haberde. Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Depresyonun belirtileri karmaşık olabilir ve insanlar arasında geniş ölçüde değişebilir. Ancak genel bir kural olarak, eğer depresyonda iseniz üzgün, umutsuz hissediyor ve zevk aldığınız şeylere ilginizi yitiriyorsunuz. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyor musunuz? İşte aramanız gereken işaret ve belirtilerden bazıları ve ihtiyacınız olan yardımı almanız için ipuçları bu haberde. Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Zaman zaman kendini hissetmek hayatın normal bir parçasıdır, ancak umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygular tutulur ve kaybolmazsa, depresyon olabilir. Yaşamın mücadelelerine ve gerilemelerine cevap olarak sadece üzüntü olmaktan öte, depresyon günlük aktivitelerdeki düşüncelerinizi, hissetmenizi ve işlevlerinizi değiştirir. Çalışma, ders çalışma, yemek yeme, uyumak ve hayattan zevk alma kabiliyetinizi etkileyebilir. Sadece günü geçmeye çalışmak çok zor olabilir.

Bazı insanlar depresyonu “kara delikte yaşamak” veya yaklaşmakta olan bir kıyamet duygusu olarak tanımlarken, diğerleri cansız, boş ve kayıtsız hissediyor. Özellikle erkekler öfkeli ve huzursuz hissedebilir. Bununla birlikte, depresyon yaşarsanız, tedavi edilmeden bırakıldığında ciddi bir sağlık durumu olabilir. Fakat çaresizlik ve umutsuzluk duygularının, durumunuzun gerçeği değil, depresyon belirtileri olduğunu hatırlamak önemlidir.

Ne kadar umutsuz hissettiğiniz önemli değil, daha iyi olabilirsiniz. Depresyonun nedenini anlayarak ve farklı depresyon semptomlarını ve tiplerini tanıyarak, kendinizi daha iyi hissetmek ve sorunun üstesinden gelmek için ilk adımları atabilirsiniz.

KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA DAHA YAYGIN

Bu belirtiler depresyonun ortak belirtileri olmakla beraber, duyguların, düşüncelerin ve yaşanılanların ifade edilişi, yaşa ve cinsiyete gore farklılıklar gösterebilir. Amerikan Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü, kadınların, erkeklerin ve çocukların depresyonu farklı şekillerde yaşadığını şu şekilde açıklıyor:

- Kadınlar: Depresyon kadınlarda, erkeklere nazaran daha yaygın. Kadınlarda depresyonun daha yaygın olmasına biyolojik, sosyolojik, hormonal ve hayat döngüsüyle ilgili faktörler neden oluyor. Hormonların, duyguları kontrol eden beyin kimyası üzerinde direkt etkisi var. Örneğin yeni doğum yapan kadınlar, doğumdan sonraki hormonal değişiklikler ve yeni doğan bebeğin bakımını üstlenmek gibi zor bir görev sonucu doğum sonrası depresyona açık olabilirler.

Adet dönemindeki hormonal değişiklikler de kadınların duygu durumlarında belirgin değişikliklere neden oluyor. Menopoz dönemi de benzer şekilde, hormonlarda oluşan değişiklikler nedeniyle kadınların duygu durumlarında oynamalara yol açabiliyor. Hormonlar bir yana, menopoz döneminde ortaya çıkan kemik erimesinin de depresyonla ilintili olduğu ortaya çıkarılmış.

Bunlara ek olarak, kadınlar, iş ve ev sorumluluklarını beraber yürütme, çocuk bakımını, yaşlanan anne-baba bakımını üstlenme, fiziksel, cinsel istismarla karşı karşıya gelme gibi nedenlerle erkeklere nazaran daha fazla strese maruz kaldıklarındane karşı karşıya geldikleri için, depresyon yaşamaya erkeklere nazaran daha açık oluyorlar.

- Erkekler: Erkeklerin depresyonu yaşama şekilleri, kadınlara nazaran oldukça farklı. Kadın depresyondayken çoğunlukla hüzün, değersizlik, suçluluk duyguları yaşarken, erkek çok yorgun, sinirli, huzursuz, eskiden keyif aldığı aktivitelerden keyif alamaz duruma giriyor ve uykusuzluk çekiyor. Kızgınlık, düşük tolerans gibi duygular neticesinde etrafındakilere olumsuz davranabiliyor. Kadına nazaran daha sıklıkla alkol ve uyuşturucu kullanma eğiliminde oluyor. Depresyonları hakkında konuşmak erkekler arasında çok yaygın değil, bunun yerine kendilerini işe vererek olumsuz duygularla baş etmeye çalışıyorlar.

YAŞLILAR VE ÇOCUKLARDA SORUN GÖZDEN KAÇABİLİYOR

- Yaşlılar: Araştırmalara göre çoğu yaşlı, hastalıklara, fiziksel problemlere rağmen hayatlarından memnun. Bununla beraber yaşlılar da depresyona girebiliyor ve depresyona girdiklerinde, bu durum gözden kaçabiliyor. Çünkü onların şikayetleri daha farklı şekillerde ortaya çıkıyor ve daha az belirgin... Hüzün, keder, ayrılık acısı gibi duygular yaşama olasılıkları daha az ya da yaşasalar da çok dile getirmiyorlar. Yakın birinin kaybı ardından yaşanan acı ile depresyonu ayırmak bazı durumlarda güç olabilir. Yas döneminde yaşanan duygular doğal duygularken, çok uzun sürerse üstünde durmak gerekebilir. Yaşlılıkta ortaya çıkan kalp, felç, kanser gibi hastalıklar da depresif şikayetlere yol açabilir. Başka hastalıklar için alınan ilaçlar da depresif hissetmelerine neden olabilir. Bazı damar hastalıkları aynı şekilde depresyona yol açabiliyor ve buna tıp dünyasında “vascular depresyon” denir. Birçok kişi intiharın en çok gençler arasında olduğunu düşünebilir, oysa Amerika’da en yüksek intihar oranı 85 yaşın üstündeki erkeklerde görülüyor. Bunun en önemli nedenleri arasında, yaşlıların depresyonunun gözden kaçması ve müdahale edilememesi geliyor. - Çocuklar ve gençler: Çocukken depresyon geçiren çocuklar, sıklıkla yetişkinlik çağında da aynı sıkıntıyı yaşar. Depresyonda olan çocuk, okula gitmeyi reddedebilir, hasta numarası yapabilir, çok fazla endişeli gözükebilir, anne-babasının eteklerinden ayrılmak istemeyebilir, okulda problemler yaşayabilir, gergin ve sinirli yolabilir. Bu çocuklar sık sık yanlış anlaşıldıklarını hissederler. Küçük çocuklarda, bu soruna psikosomatik şikayetler de eşlik etmektedir: Karın ağrıları, baş ağrıları, mide bulantıları... Daha büyük çocuklarda, sinirlilik, kaygı, sosyal geri çekilme gözlenebilir. Bütün bu şikayetler, çocukluğun normal davranışları olarak algılandığında, çocuğun yaşadığı depresyon gözden kaçabilir. Travmatik olaylar ve kronik aile problemleri (alkolizm, şiddet gibi) ardından depresyonun ortaya çıkması sık karşılaşılan bir durumdur. Ergenlikten önce kızların ve erkeklerin depresyona girme oranı aynı iken, 15 yaşından sonra kızların depresyona girme oranı iki katına çıkar. Ergenlikte yaşanan depresyon, intihar riskini artırır ve sık sık başka bozukluklarla beraber ortaya çıkar; kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, alkol bağımlılığı gibi. Depresif gençlerin yaklaşık yüzde 25’inde karşı çıkma bozukluğu ve davranım bozukluğu görülmektedir.

Depresyonun belirtileri nelerdir?

Depresyon kişiden kişiye değişir, ancak bazı ortak belirti ve bulgular vardır. Bu semptomların yaşamın normal düşüklüğünün bir parçası olabileceğini unutmamak önemlidir. Fakat ne kadar fazla semptomunuz varsa, o kadar güçlü olurlar ve ne kadar uzun süre dayanırlarsa, depresyon ile başa çıkmanız o kadar olasıdır.

10 yaygın depresyon belirtileri:

Çaresizlik ve umutsuzluk duyguları. Kasvetli bir bakış - hiçbir şey daha iyi olamaz ve durumunuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Günlük aktivitelere ilgi kaybı. Artık eski hobiler, eğlenceler, sosyal aktiviteler veya ile ilgilenmiyorsunuz. Sevinç ve zevk hissetme yeteneğinizi kaybettiniz.

İştah veya kilo değişiklikleri. Önemli kilo kaybı veya kilo artışı - ayda vücut ağırlığının% 5'inden daha fazla bir değişim.

Uyku değişikliği, uykusuzluk ya da özellikle sabahın erken saatlerinde uyanmak ya da uyuyakalmak.

Öfke veya sinirlilik. Tedirgin, huzursuz veya hatta şiddetli hissetmek. Tolerans seviyeniz düşük, öfkeniz kısa ve her şey ve herkes sinirlerinizi zorluyor.

Enerji kaybı. Yorgun hissediyorum, halsiz ve fiziksel olarak boşalmış. Tüm vücudunuz ağır hissedebilir ve hatta küçük işler yorucu olabilir veya tamamlanması daha uzun sürebilir.

Kendinden nefret eden bir. Değersizlik veya suçluluk duygusuyla ilgili güçlü hisler. Algılanan hata ve hatalardan dolayı kendinizi sert bir şekilde eleştirirsiniz.

Düşüncesiz davranış. Madde bağımlılığı, dikkatsiz sürüş veya tehlikeli sporlar gibi kaçış davranışlarına katılıyorsunuz.

Konsantrasyon problemleri. Odaklanma, karar verme veya bir şeyleri hatırlamada sorun. Açıklanamayan ağrılar ve ağrılar. Baş ağrısı, sırt ağrısı, ağrıyan kaslar ve mide ağrısı gibi fiziksel şikayetlerde artış.

MS hastalığının belirtileri nedir? Reflü nedir? Belirtileri nelerdir? Parkinson nedir? Belirtileri nelerdir? Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Belirtileri nelerdir? Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Norovirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Savant sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Sara (Epilepsi) nedir? Belirtileri nelerdir? Boğmaca nedir? Belirtileri nelerdir? Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Zona hastalığı belirtileri nelerdir? Hepatit nedir? belirtileri nelerdir? Kistik Ekinokokkoz nedir? Belirtileri nedir? Kıl kurdu nedir? Kıl kurdunun belirtileri nelerdir? Sarı Humma hastalığı nedir? belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Hepatit C virüsü nedir? belirtileri nelerdir? Sepsis nedir? Belirtileri nelerdir? Serebral Palsi nedir? Belirtileri nelerdir? Stresten beslenen 'şizofreni'nin belirtileri nelerdir? Krup Nedir? Belirtileri Nelerdir? Lyme hastalığının belirtileri nelerdir? Kabakulak hastalığı nedir? Kabakulak belirtileri nelerdir? Bağırsak düğümlenmesinin belirtileri nelerdir?