6 Şubat depreminin yaraları hızla sarılırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'den deprem bölgesindeki yeni gelişmelere ilişkin paylaşım geldi. Özhaseki, "Kahramanmaraş'ımıza toplamda 112 bin 414 konut yapacağız" ifadelerini kullandı.
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler asrın felaketi olarak tarihe geçti.
Türkiye'yi derinden etkileyen 6 Şubat depreminde binlerce bina yıkılırken, 50 bini aşkın canımız hayatını kaybetti.
Bunun üzerine devletin tüm imkanları afet bölgesine seferber edildi ve yaralar sarılmaya başlandı.
Enkazlar kaldırıldı, hasarlı binalar yıkıldı, konteyner kentler kuruldu.
Yeni konutlar için harekete geçildiTüm bu çalışmalar devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla afet konutları için harekete geçildi.
Kentlerde yatay mimariye uygun projeler hazırlandı ve iş makineleri ilk kazmaları vurdu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de, yeni dönemde göreve gelir gelmez çalışmalara deprem bölgesinden başladı.
Çalışmaları yakından takip eden Bakan Özhaseki, inşa edilecek konutları kamuoyuyla paylaşıyor.
"Toplamda 112 bin 414 konut yapacağız"Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda depremin merkezi Kahramanmaraş'ın afet konutlarına yer verdi.
Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:
'Depremden en çok etkilenen illerimizden Kahramanmaraş’ta da kalıcı konutlarımızın inşasına devam ediyoruz.
Kahramanmaraşımıza;
82 bin 104 konut,
30 bin 310 köy evi olmak üzere,
toplamda 112 bin 414 konut yapacağız.
19 bin 418 konutun inşasına başladık.
Vatandaşlarımız sağlam ve güvenli yuvalarına yerleşene kadar biz buradayız'.
6 Şubat depremi
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş iline bağlı Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem ve sonrasındaki artçı sarsıntılar büyük bir felakete neden oldu. İlk deprem 7,8 Mw büyüklüğünde ve Pazarcık merkezli olarak gerçekleşti, ardından 9 saat sonra Ekinözü ilçesinde 7,5 Mw büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi.
Depremler sonucunda Türkiye ve Suriye'de toplamda en az 59 bin 259 kişi hayatını kaybetti ve 122 binden fazla kişi yaralandı. Ayrıca, 38 binden fazla artçı sarsıntı yaşandı.
Depremler özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay bölgelerinde büyük yıkıma neden oldu. Birçok bina yıkıldı veya ağır hasar aldı, tarihi yapılar zarar gördü. Depremler, Türkiye'nin ekonomisine önemli zararlar verdi ve milyonlarca kişiyi etkiledi. Bölgede yaşanan felaket, Türkiye tarihindeki en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.
Depremlerin ardından Türkiye'ye ve bölgeye birçok ülke yardım teklifinde bulundu ve arama-kurtarma ekipleri gönderdi. Türkiye Hükümeti olağanüstü hâl ilan etti ve deprem bölgesinde acil durum ilan edildi.
Bu büyük felaket sonrasında bölge halkı büyük bir zorlukla karşı karşıya kalmış, barınma sorunu yaşanmış ve ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Yardımlar ve destekler, felaketin etkilerini hafifletmeye çalışmıştır, ancak yeniden yapılanma ve iyileştirme süreci uzun yıllar sürebilir.