Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlerden sonra tarihi yapılarda restorasyon çalışmalarının başladığını söyledi.
Molozların ayrıştırma işlemi başladıKayıtlara göre 1506-1515 yılları arasında yapılan tarihi Ulu Cami'nin, depremlerde yanındaki binanın üzerine çökmesi sonucu yıkıldığını, camide molozların ayrıştırma işlemine başlandığını dile getiren Palalı, şöyle konuştu:
"Burada eski ve yeni taşların ayrıştırılması yasal ve yönetmeliklere, bilim kurullarının tavsiyeleri üzerine söylenilen metoda göre yapılmaktadır. Bizler ilimizin en nadide eserlerinden biri olan Ulu Cami'yi, tekrar cemaatiyle buluşturmak açısından yoğun bir çaba göstermekteyiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu eserleri yaparken kapısından gerekli ses sistemine kadar, ısıtma sisteminden halısına kadar her aşamada ilimize yakışır bir restorasyon yapacaktır. Deprem sonrası Adıyaman'da zarar gören 14 eserimiz bulunmakta. Bunlardan bir tanesi hafif hasarlı. Bir tanesi orta hasarlı ve 12 tanesi ağır hasarlı durumdadır. Şu anda devam eden işlerimizin yanında ihale aşamasında ve önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanacak eserlerimiz de mevcuttur."
Adıyaman Ulu Cami ne zaman yapıldı?
Adıyaman Ulu Cami, Adıyaman il merkezinde yer almaktadır. Caminin ilk inşa tarihi bilinmemekle birlikte, 1506-1515 yılları arasında Dulkadirli Beyi Durak Bey tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. Cami bugünkü şeklini 1863 yılında almıştır.
2023 yılında meydana gelen depremde yıkılmıştır.
6 Şubat depremi2023 Kahramanmaraş depremleri ya da 2023 Türkiye-Suriye depremleri, 6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 Mw (± 0,1) ve 7,5 Mw büyüklüklerindeki iki deprem. Depremler sonucunda Türkiye'de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı. Depremlerin ardından büyüklüğü 6,7 Mw 'e kadar varan 40 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti.
Sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır'ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi. İki büyük deprem, yaklaşık 350.000 km2 (140.000 mil kare) alanda Almanya'nın toplam yüz ölçümü kadar bir bölgede hasara yol açtı ve Türkiye nüfusunun %16'sını oluşturan 14 milyon kişiyi etkiledi. Türkiye'de en az 35 bin 355 bina yıkıldı ve aralarında Gaziantep Kalesi, Habib-i Neccar Camii, Kahramanmaraş Ulu Camii, Hatay Meclis Binası, Şirvan Camisi, Adıyaman Ulu Camii, Elbistan Ulu Camii ve İskenderun'daki Latin Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu birçok tarihî yapı ağır hasar aldı veya yıkıldı. 102 ülke Türkiye'ye yardım teklifinde bulunurken 88 ülkeden 9 bin 315 arama-kurtarma personeli deprem bölgelerine sevk edildi. Onlarca ülke ilk yardım malzemesi, teçhizat, sağlık ekibi gönderdi ve taziye mesajları yayımladı. Ayrıca Ermenistan-Türkiye sınırı yardım sevkiyatı için otuz yıl aradan sonra ilk kez açıldı.