Ezgi Çelik
Ege Denizi’nde dün sabah saatlerinde peş peşe depremler meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, merkez üssü İzmir’in Karaburun ilçesi olan ilk depremin 4.1 şiddetinde gerçekleştiği belirtildi. Ardından meydana gelen depremlerin ise sırasıyla 5.1, 4.8, 4.7 ve 5.1 büyüklüğünde yaşandığı kaydedildi.
Ard arda 5 deprem meydana geldi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinden yapılan bilgilendirmeye göre ilk deprem dün saat 08.03'te 4.1 büyüklüğünde gerçekleşti. Ardından 08.46'da 5,1 büyüklüğünde ve 20,69 kilometre derinlikte, 08.47'de 4,8 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinlikle, saat 09.00'da 4.7 büyüklüğünde ve saat 11.35’te 5.1 büyüklüğünde ve 18.01 kilometre derinlikte depremler yaşandı.
“Deprem fırtınası yaşanıyor”
İzmir’de art arda meydana gelen depremleri değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Serhat Durmuş, “Geçtiğimiz gün İzmir açıklarında Midilli adasının güney batısında gece saat 02:53’te başlayıp devam eden 26 tane deprem meydana geldi. Bunlar 5.2’den daha düşük depremlerdi. Bu depremlerden yaklaşık 5 tanesi 4.1-5.2 aralığındaydı ve diğerlerinin hepsi 3 ve 2 civarında bizim ‘depremcik’ diye adlandırdığımız depremlerdi. Tabi 26 tane depremin olması bize burada aslında bir deprem fırtınası yaşandığını gösteriyor. Daha önce de yine Midilli açıklarında bir deprem meydana gelmişti. Buradaki tektonik yapılanma kuzey-güney yönlü graben faylanması şeklinde. Bu faylar, kısa faylar olduğu için 5-6 büyüklüğünde deprem üreten faylardır. Bunların daha uzunları da maksimum 6.8 ve 7.2’ye kadar deprem üretebilirler. Ancak bizim Midilli’nin güney batısında beklediğimiz depremlerin 7 büyüklüğünü bulacağını zannetmiyorum. Burada şu an bir enerji açığa çıkışı yaşanıyor. Tabi bunların bize yansıması nasıl olur ona bakmak lazım. Özellikle Midilli açıklarında Manisa ve İzmir bundan etkilenebilir.”
“Azalma olmayacak”
Geçtiğimiz aylarda yaşanan İzmir depreminin binaların depreme hazır olmadığını gösterdiğine dikkati çeken Durmuş, “İzmir’deki binalar depreme hazır değil. Ben vatandaşlarımızdan özellikle 20 yılı geçmiş olan binalarda performans analizi yaptırarak kontrol ettirmelerini öneriyorum. Eğer gerçekten bir problem varsa bina performans analizinde belirlenebilir. Bu doğrultuda binalara güçlendirme yapmalarını veya binalarını boşaltıp kiraya çıkmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bu süreçte herhangi bir azalma olmayacak. Bu süreç aynen devam edecek. Orada Helen yayı dediğimiz bir kuşak var. Bizim Batı Anadolu plakası güneybatı yönünde zaten bir hareket halinde sürekli. Yılda 1-2 cm civarında güneybatıya doğru Anadolu plakası olarak hareket ediyoruz. Bu doğrultuda buradaki depremlerin azalma ihtimali yok. Yapılması gereken İzmir ve Manisa’da oturan vatandaşlarımızın ciddi bir şekilde evlerini kontrol ettirmeleri ve önlem almalarıdır. Yoksa bu şekilde depremi oturup beklemekle ne bu depremlerin sayısı azalır ne de şiddetinde, etkisinde bir azalma görülür.” ifadelerini kullandı.