Deprem bölgesinde umutlar diri tutuluyor

Depremlerin vurduğu illerde insanlar, milletin ve devletin kendilerini yalnız bırakmamasına gönülden duacı. Şehirler boşalmış ama herkes "Bir gün ana ocağımıza döneceğiz" diyerek umutlarını diri tutuyor. Bir yandan enkazlar kalkarken devlet mağdurlara destek ve inşa çalışmasını sürdürüyor.

AHMET ZEKİ GAYBERİ

Kahramanmaraş merkezli ‘Asrı felaketi’ olarak nitelenen depremlerin üzerinden 38 gün geçti. İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonunda Anadolu Yayıncılar Derneği, 70 gazeteci ile afet bölgesinde, gönlü yaralı kardeşlerimizi ziyaret etti. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’daki deprem mağdurları ve ilin yetkilileri ile görüşme fırsatımız oldu.

Devletin tam kadro sahada olduğu bölgede, hummalı bir inşa çalışması yürütülüyor. Depremzedeler, bu büyük felaketin olduğu andan itibaren AFAD’ın, askerin, polisin ve çevre illerden gelen vatandaşların nasıl canını dişine takarak enkaz altlarından canları kurtardığını göz yaşlarıyla anlattı.

8 dakika sonra Erdoğan aradı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 6 Şubat gecesi Saat 4'ü 17 geçe depremin olduğunu ve saat 04. 25’te ise Başkan Erdoğan’ın diğer illerin vali ve belediye başkanlarını aradığı gibi kendisini de aradığını söyledi. Ardından bölgeye gelen bakanlarla koordinasyon içerisinde saatlerle yarışarak enkaz altından can kurtarma mücadelesini göz yaşları içinde anlattı.

Zaman birlik zamanı

Gürkan, "Malatya’da İnşa edilecek uydu kentlerin kent hafızasına ve omurgasına göre uyumlu olmasını istiyoruz. Depremin yaralarını hep beraber saracağız. Siyasi mülahazalara birlikteliğimizi kumpas etmememiz lazım. Zaman birlik, beraberlik ve yaraları sarma zamanıdır" ifadelerini kullandı.

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz’un gönderdiği konteynerlerin içinde yayınına devam eden Malatya Vuslat TV, özellikle artçı depremlerin yıktığı Malatya’da halka ‘Sakın evlere girmeyin’ anonsları geçerek, büyük bir can kaybı yaşanmasını önleme görevi görmüş.

Kendi küllerimizden doğacağız

Vuslat TV Haber Müdürü Necdet Akboğa, “Bölgede 6 şubattan bu yana hiç aksatmadan 24 saat yayın yapan tek televizyon kanalı olduk. Hep derler ya acılar paylaşıldıkça hafifler, ülkemizin dört bir yanından insanlar buraya geldikçe acımız hafifliyor. Biz iyilikleri, yardımlaşmayı günlerdir yayın hayatına taşıdık. Bu ülke, bu topraklar küllerinden doğdu. Bir kez daha doğacaktır. Biz bu budandıkça yeşeren bir toplumuz. İki konteynerimiz var. Birinde yayın yapıyoruz diğerinde de gece uyuyoruz. İnsanlarımızın yaraları sarılana kadar halka karşı olan vazifemizi yapmayı sürdüreceğiz inşallah” dedi.

Eksi 20 derece soğuk vardı

Malatya Mega Haber Genel Yayın Yönetmeni İskender Yılmaz, depremden dakikalar sonra askeri, polisi, belediyesi, İtfaiyesi ile enkaz başlarına koştuklarını, öğle saatlerindeki ikinci depremde ise yıkılan 3 tane büyük binanın ortasında kaldığını anlattı. Yılmaz, "Eksi 20 dereceyi bulan soğukta aşırı kar yağışı ile de mücadele ediyorduk. Kar ve tipiden dolayı kırsala ulaşımımız da kesilmişti. Hamdolsun şimdi yaralar hızla sarılıyor” diye konuştu.

Kardeşlik ve dayanışma ile zorlukları aşacağız

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Yayıncılar Derneği organizasyonuyla düzenlenen "Deprem Bölgesi Basın Programı" çerçevesinde 70 gazeteci, deprem bölgesindeki illerde afata rağmen yayınlarını sürdüren yerel televizyonların yöneticileri ve muhabirleri ile bir araya geldi. Gazetecilerle Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın bir araya geldiği toplantıda konuşan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, “İletişim Başkanlığımızın destekleri ile gerçekleştirdiğimiz bu programda gördük ki, bu topraklardaki kardeşlik, dayanışma ve 15 Temmuz ruhu hiçbir zaman ölmeyecektir” ifadelerini kullandı.