Demir eksikliğine iyi gelen besinler nelerdir?

Demir eksikliğinin belirtileri olarak sürekli yorgunluk hissediyor, sık sık başınızın ağrımasından şikâyet ediyor ve aynaya baktığınızda solgun gözüktüğünüzü düşünüyorsanız, halk arasında “kansızlık” olarak bilinen demir eksikliğini yaşıyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse öncelikle hemen doktora gitmeniz, gerekli tahlilleri yaptırmanız ve doktor kontrolünde tedaviye başlamanızı öneririz. Özellikle bu hastalıkta tüketmeniz gereken bazı besinler mevcuttur. Bunlar hangileridir sizler icin araştırdık.

Demir eksikliğinin belirtileri olarak sürekli yorgunluk hissediyor, sık sık başınızın ağrımasından şikâyet ediyor ve aynaya baktığınızda solgun gözüktüğünüzü düşünüyorsanız, halk arasında “kansızlık” olarak bilinen demir eksikliğini yaşıyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse öncelikle hemen doktora gitmeniz, gerekli tahlilleri yaptırmanız ve doktor kontrolünde tedaviye başlamanızı öneririz. Özellikle bu hastalıkta tüketmeniz gereken bazı besinler mevcuttur. Bunlar hangileridir sizler icin araştırdık.

Demir açısından zengin gıdalar ıspanak, pancar, soya fasulyesi, elma, badem, armut, domates, patates soyma, incir ve yonca filizidir. Vücudunuzun demir düzeylerini artırmak için bu besinlerin her gün en az 5-7 adetinin bir kombinasyonu alınmalıdır. Bu besinlerin pişirilmeden alınması kişinin demir ihtiyacını karşılayacaktır. Pişirme yarı yarıya demiri tahrip eder. Eğer pişirilecekse yarı pişirme her zaman etkili bir yöntemdir.

Demir emilimini azaltan faktörlerden özellikle kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca çay, kahve, sigara ve alkolden kaçının. Bu nedenle kahve ve çayın yemekten sonra içilmemesi gerekiyor. Çay, kahve vb. içecekler bitkisel çay eklenerek tüketilebilir. Demir emilimini azaltan diğer bir gıda ise "süt" tür. Süt, demirin emilebilmesi için gereken midedeki asidik ortamı nötralize etmektedir. Bu da yeterli emilimin olmaması anlamına gelmektedir. Taze meyve suları gibi demir açısından zengin demir içeriği olan gıdaların bazıları şunlardır:

ISPANAK

Ispanak demir denildiğinde akıllara ilk gelen besinlerden biridir. Çocukluğunuzda izlediğiniz çizgi film Temel Reis’te olduğu gibi ıspanak gerçekten de güç veren bir besindir. Pişirme şekliniz nasıl olursa olsun düzenli ıspanak tükettiğinizde demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz. Daha hızlı sonuç almak için ıspanakları tüketmeden önce çok fazla pişirmemeye özen gösterebilirsiniz.Böylelikle besin değerlerini daha iyi muhafaza etmiş olursunuz.

C VİTAMİNİ

C vitamini içeren besinler demirin bağırsaklardan emilimini arttırır. Bu besinlerin başında portakal, domates, yumurta gibi bol vitaminli yiyecekler gelir. Gün içinde tüketilmesi muhtemel çay/kahve gibi kafeinli içecekler demir emilimini azaltacağından tavsiye edilmez. Onlar yerine portakal, limon gibi c vitamini yönünden zengin besinlerdemireksikliğinize iyi gelecektir.

KURU MEYVELER

Kuru meyveler kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklardır. Bazılarının demir eksikliğine iyi geldiği de gözlemlenmiştir. Özellikle kuru siyah üzüm tam bir kanyapıcıdır. Bunun yanında yeşil üzümün de kurusu, en az siyahı kadar faydalıdır. Ayrıca dut kurusu, kuru kayısı gibi besinler de demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler arasındadır.

YEŞİLLİK

Yeşilliğin her türlüsü sağlık deposudur. Demir eksikliği çekenler için asıl önemli olan husus ise et tüketirken yanında özellikle salatayı bol tutmaları gerektiğidir. Çünkü etin yanında tüketilecek yeşillikler demir emilimini dengeler. Yemeklerin yanında tüketilmelerinin yanında tek başına da marul, roka, maydanoz gibi yeşil besinlerdemir bakımından oldukça besleyicidir.

BAKLAGİLLER

Kuru baklagil ve tahıllı yemekler demir eksikliğinize iyi gelir. Özellikle yanlarında tüketilecek yeşillik, domates ya da limon soslu salatalar demir emilimini arttıracağından, demir eksikliği yaşayan insanların öğünlerini bu şekilde tüketmeleri tavsiye edilir.

PEKMEZ

Pekmez tek başına dahi demir yönünden çok zengindir. Eğer sabah kahvaltılarınızda yaklaşık 1-2 tatlı kaşığı pekmez yerseniz günlük demir ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olursunuz. Pekmez kan yapıcı sağlıklı bir besindir.

PANCAR:

Pancar: pancar suyu, elma suyu ve bal ile bir karışım yapılarak alınabilir. Bu, beta karoten ve demir içeriği bakımından olağanüstü destek sağlar.

MUZ:

Olgunlaşmış muz en zengin demir kaynaklarından biridir. Kan hemoglobin üretimini teşvik etmek için günde iki kez bal ile muz alınız. C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR: Bu vitamin, vücuttaki demirin emilimini artırmak için etkilidir. Böylece, düşük hemoglobin düzeyleri olan bireylerin diyetlerine daha fazla C vitamini eklenmelidir. C vitamini açısından zengin gıdalar meyve ve sebzelerdir. Ayrıca frenk üzümü, guava, çilek, limon, portakal, kivi, mandalina, greyfurt, ahududu, lychees(Litchi chinensis=kral meyvesi), nektarin, şeftali ve mango sıralanabilir. C vitamini içerir biber zengin sebzeler, bahar yeşillikleri, brüksel lahanası, brokoli, kıvırcık lahana, kabak, bezelye, karnabahar, domates, yeşil lahana, patates vb. sebzelerdir.

BAL:

Bal kandaki demir seviyesini artırmak için mükemmel bir çözümdür. Bal manganez, bakır ve demir gibi mineraller açısından zengin olduğu gibi kandaki hemoglobini artırır.

DEMİRİ ARTIRMAK İÇİN ÇEŞİTLİ BESİNLER

Demir açısından zengin, yüksek demir veya kan oluşturma yeteneğine sahip birçok bitkiler vardır. Fakat bunlar kullanılmadan önce -özellikle de devam eden bir ilacınız yada kronik bir rahatsızlığınız varsa- doktorunuza danışın. PAU D'ARCO KABUĞU(Taheebo= Tabebuia avellanedeae): Amazon yağmur ormanlarında yetişen bir bitkidir. Bu bitki sadece bir aylık süre içinde kırmızı kan hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlar. Ayrıca mükemmel bir kan temizleyici ve kan yapıcı olup ayrıca karaciğer ve endokrin bezlerinin yardımcısıdır.

ISIRGAN OTU

(Urtica dioica): Isırgan otu, demir açısından zengin bilinen bitkilerdendir. Ispanak ve su teresi (demir içeriği de yüksek) 'de ısırgan otu gibidir.

ET

: Et hem protein açısından hem de demir yönünden zengin bir besindir. Kalp ve damar sağlığı için yağsız et tercih edilmelidir.

KELP

: Özellikle Amerika'da okyanus kıyılarında yetişen kahverengi bir yosun türüdür. Demir açısından zengin olan bu bitki spirulina, Chlorella, dulse ve deniz marulu gibi diğer kaynaklarla aynı kategoride yer alabilir. Bu bitki, sadece demir ve diğer mineraller bakımından yüksek değil, aynı zamanda zengin bir iyot kaynağıdır. Bu sebeple genellikle tiroidi güçlendirmek ve metabolizmasını düzenlemek için kullanılır.

KARAHİNDİBA YAPRAKLARI:

Karahindiba yaprakları sadece mütevazı miktarda demir içerir. Ancak, Bu bitki, yiyecek veya takviye demir olmasının yan ısıra vücutta demirin absorbesine yardımcı olur. Ispanak veya ısırgan gibi büyük miktarda demir içeren yada demir takviyesi veya diğer otlarla alındığında karahindiba en iyisidir.

KIRMIZI YONCA ÇİÇEKLERİ& DULAVRATOTU KÖKÜ:

Kırmızı yonca Çiçekler & Dulavratotu Kökü güçlü kan temizleyicileridir. Bu otlar, demir takviyeleri veya diğer demir yönünden zengin otlar ile alındığında yararlıdır. Bu şifalı bitkiler sağlık açısından yararlı olduğu gibi demir emilimi yönünden son derece verimlidirler.

KEKİK(Thymus serpyllum, Thymus vulgaris):

Kekik, yüksek demir içermesinin yanı sıra güçlü lezzete sahip bir bitkidir. Bu nedenle, bitki kapsüllü ve hap şeklinde alınabilir. Fakat küçük sadece küçük miktarlarda tüketilebilir. Kekik otu, mevsim gıdaları ile kullanılabilir.