Dedelerimiz fetihlere Besmele ile giderdi

"Torunlarının Gözüyle II. Abdülhamid" konulu programa katılan Hanedan Ailesinin üyelerinden Kayıhan Osmanoğlu, "dedelerimiz dizilerdeki gibi kafayı çekerek değil, Besmele çekerek bu toprakları kazandılar" diye konuştu.

Haber: Özlem DOĞAN

milat.ozlem@gmail.com

Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübü'nün organizasyonu ile gerçekleşen ve Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan'ın yaptığı söyleşiye Hanedan Ailesi'nden, Orhan Osmanoğlu ve kardeşleri Nurhan ve Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, ayrıca Orhan Osmanoğlu'nun çocukları Nilhan Osmanoğlu, Yavuz Selim Osmanoğlu ve Berna Sultan Osmanoğlu katıldı.

Şehzade Orhan Osmanoğlu Türkiye'ye 1974' de geldiğinde Türkçe bilmediğini ve dedesi Abdülhamid'i Çemberlitaş'taki türbesinde ziyarete gittiğinde türbenin harabe halinde olduğunu söyleyerek, 'Dedemi ziyarete gidişimin yasak olduğunu ve bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılacağını gördüğümde çok üzüldüm. Ancak Turgut Özal döneminde Abdülhamid Han'ı rahatlıkla ziyarete gidebildik' dedi.

ABDÜLHAMİD HAN ABDESTSİZ ADIM ATMAZDI

Murat Bardakçı'nın programında ailenin vefat eden üyesi şehzade Ertuğrul'un altı yaşında Abdülhamid'in kucağındayken rom içtiğini söylemesini değerlendiren şehzade Orhan şu açıklamada bulundu:

'Dedemiz değil içki içmek, abdestsiz adım atmazdı. Bunu söyleyen torunu diyorlar. Amcam bu ailenin reisiydi, bize laf düşmez ama o dönemde altı yaşında bir çocuk olduğunu unutmayın. Ayrıca doktorlar tarafından kendisine verilen ilacın içine alkol konulduğunu zaten biliyoruz. Bunun dışında dedemiz Abdülhamid Han asla içki içmezdi. Bunu da ilk ağızdan, Ayşe Osmanoğlu'nun 'Babam Abdülhamid' adlı hatıratından öğrenebilirsiniz.'

KAFAYI ÇEKEREK DEĞİL BESMELEYLE FETHETTİLER

Sürgünden sonra Türkiye'de doğan ilk şehzade olduğunu belirten Kayıhan Osmanoğlu, salondaki kalabalığın ve Türk Halkının Abdülhamid'e ve Osmanlı'ya gösterdiği büyük ilgi ve sevgi için 'Bizler kandan, sizlerde candan torunusunuz' dedi. Muhteşem Yüzyıl dizisini Muhteşem Rezalet olarak nitelendiren şehzade Kayıhan Osmanoğlu 'dedelerimiz dizilerdeki gibi kafayı çekerek değil, Besmele çekerek bu toprakları kazandılar' şeklinde konuştu.

'SEN SULTANSIN!' YÜKÜMLÜLÜĞÜYLE BÜYÜDÜK

Nurhan Sultan 1973 Şam sürgünü doğumlu olduğunu söylerken Nilhan Sultan ise 1987' de Türkiye'de doğduğunu belirterek en küçük bir yanlış yaptığında 'sen sultansın!' ikazına binaen bu yükümlülük altında büyüdüklerini ifade etti. Ayrıca Hanedanın reisi Harun Osmanoğlu'nun Türkçe bilmediğini, anadilinin Arapça olduğunu ve bununda kendi suçu olmadığını, söyleşiye katılanlara selam söylediğini iletmesi üzerine salondan alkış sesleri yükseldi.

Ailenin siyasete atılıp parti kurma konusunda nasıl bir tavır sergileyecekleri hususunda yöneltilen bir soruya ise şehzade Orhan böyle bir düşünceleri olmadığını söyledi.

Katılımcıların sorularının ardından Hanedan üyelerine çiçek ve plaket takdimi yapıldı. Milat Gazetesi olarak Şehzade Kayıhan Osmanoğlu'na bir gazetenin karikatüristi tarafından Abdülhamid'in burnundan düşen Recep Tayyip Erdoğan karikatürünü sorduk.Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu,son dönemde Sözcü Gazetesi de olmak üzere bu tür olay ve karikatürlerle alakalı olarak en kısa zamanda dava açacaklarını belirtti.