Başbakan Davutoğlu'na, MEB ziyareti sırasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Alevi ailelerin 'zorunlu din dersi' ile ilgili Türkiye aleyhinde yaptıkları şikayeti haklı bulması soruldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığını ziyareti sonrası açıklama yaptı. 'AİHM'in zorunlu din dersi' kararı sorulan Davutoğlu, din dersi uygulamalarının ülkelerin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek "Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor, belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları gözardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
"BEN MARKS'I BİLİYORSAM ATEİSTLER DE DİNİ BİLMELİ"
Davutoğlu, insanlara dini gerekçelerle baskı uygulanamayacağının altını çizerek, doğru dini bilgilerin eğitim sistemi tarafından verildiği takdirde Türkiye'nin çevresinde görülen dini radikal unsurların oluşumunun önüne geçileceğini anlattı. Davutoğlu ayrıca din kültürü eğitiminin önemini vurgulayarak, "Ben nasıl bir Marksist değilsem iktisat eğitimi alırken Marks'ı okudum. Bir ateistin dahi belli bir vasıfta bilgi sahibi olması onun açısından da iyi olur." dedi.
"EĞİTİMİN ESAS ARAÇLARI ÖĞRETMENLERDİR"
"Okullarda 120 bin derslik ihtiyacı olduğu bana iletildi. Evrim maliyetinde adımlar atıldı 10 bine yakın tablet bilgisayarlar dağıtıldı. Artık öğrencilerimiz 30'un altında sayıyla modern eğitime kavuşacaklar. Eğitimin esası bu araçlar değildir, Öğretmenlerdir. Öğretmenlerimiz bilgi aşığı olmalıdır. Öğretmen öğrenciye aktarırken aşkla aktarır.
"ÖĞRETMENLERİMİZ GELECEĞİN SİGORTALARIDIR"
Öğrenci ders ne zaman biter demeye başlarsa şartlar ne kadar iyi olursa olsun öğrenci bir şey öğrenemez. Öğretmenlerimiz geleceğin sigortaralıdır. Ben eğitim hayatımda ilkokul öğretmenimden aldım her şeyi, vefat ettiğinde annemi kaybetmiş gibi üzüldüm. Onu her zaman rahmetle anarım. Bu öğretmen öğrenci muhabbetini öğrencilere yaşatmanız lazım.
"40 BİN MESLEKTAŞIMI ANADOLU'NUN HER YERİNE GÖNDERECEĞİZ"
Öğretmen kalitesini artıracağız. Geleceğimizin teminatı öğretmenlerdir. Bu cuma inşallah 40 bin yeni meslektaşımı Anadolu'nun her yerine göndereceğiz. Allah yollarını açık etsin. Hayatın her aşamasında öğretmenlerimiz kendilerini yenilemelidir. 2023 hedeflerini gözeten yeni bir milli eğitim stratejisini geliştireceğiz.
AİHM'İN MÜFREDAT KARARI
Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor. Butün uygulamaları gözardı edip Türkiye'de baskı konuşmalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Hiçbir insana dini gerekçelerle baskı uygulanmaz. Bir ateistin dahi belli bir vasıfta bilgi sahibi olması onun açısından iyi olur.
KÜRTÇE EĞİTİM
Kürtçe ile ilgili önyargılı yaklaşmadığımızı herkes bilir. Bu konudaki reformlarımızı gerek yurt içinde gerek uluslararasında herkes takdir ediyor. Yunus Emre'nin güzel Türkçesi ile Feqiye Teyaran'ın güzel Kürtçesi arasında bir fark yoktur. Türkiye bir hukuk devletidir. Kamu düzeni esastır, okul açmanın bir prosüdürü var. Okullara molotoflu saldırı şiddettir terördür."