TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE YARDIMI
Toplantıda ilk olarak söz alan Merkel şunları söyledi;
"Türkiye'deki siyasi konuları ele aldık. Fikir özgürlüğü, düşüce özgürlüğü, basın özgürlüğü bu konulardan bazıları. Sayın Başbakan Davutoğlu'nun da desteklediği dini konulardaki olumlu gelişmeleri, tarafımızdan cok önemsendiğini dile getirdik. Tabii ki terör konusunu da ele aldık. Türkiye IŞİD'den yakından etkilenmektedir. Irak'taki yeni hükümetle ilgili iki ülkenin de benzer düşüncelere sahip olduğumuzu tespit ettik. Suriye konusunda Türkiye insani yardım açısından çok katkılarda bulundu. Türkiye'nin katkıları olmasaydı durum çok daha kötü olabilirdi."
DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARIMerkel'den sonra konuşan Davutoğlu ise şunları söyledi;
"Her şeyden önce çok nazik davetleri ve verimli toplantı için Sayın Merkel'e teşekkürü borç biliyorum. İki ülke arasında sadece hükümetlerarası değil, toplumlararası dostluklar vardır. Zannediyorum ki Avrupa'da çok az halk böylesine iç içe geçmiş ilişkilere sahiptir.
Dün Paris'te ortaya konan büyük bir önem taşıyor. Buradan da bir kez daha Fransa'yla dayanışmamızı ifade ediyoruz. İnsanları dışlayan, yabancılara karşı tutumların da karşısında olmalıyız. Almanya'da son dönemde camilere saldırılar gibi İslamofobik gelişmeler yaşandı. Terör faaliyetleri karşısında gösterdiğimiz tavrı, bunlara karşı aynen sergilemeliyiz.
Türkiye'nin AB'ye girmesi, medeniyetlerin bir kıtada buluşmasına katkı sağlayacaktır. Almanya'nın üyelik konusunda şu ana kadar verdiği desteğe teşekkür ediyoruz.
"İSLAM İLE TERÖR YAN YANA GELMEZ"İslam ile terör yan yana gelmez. Bu terör örgütlerinin Müslüman olmayanlardan çok, Müslümanları öldürdüğünü görüyoruz. 'İslam terörü' denildiğinde Müslümanlar potansiyel terörist olarak görülebilir."