Davutoğlu: Seçimi kazanamazsam görevi bırakırım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın listelerin hazırlanmasına müdahil olmadığını ifade etti. Seçim tahmini yapmayacağını söyleyen Davutoğlu 'Hedefimiz iktidar olmaktır. Birinci parti olmazsak yerimi başka bir arkadaşımıza tevdi ederim.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınına konuk oldu. Oğuz Haksever'in moderatörlüğündeki programda Davutoğlu; Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Seda Öğretir'in sorularını yanıtlıyor.
Çankaya Köşkü'nde yapılan programda Davutoğlu'na ilk olarak milletvekili aday listesi ve nasıl hazırlandığı soruldu.
ADAY LİSTESİ NASIL HAZIRLANDI? CUMHURBAŞKANI'NIN BİR DAHLİ OLDU MU?
Sanki yıllardır ayrı ekiplerde çalışıyorduk da, ayrı ekipler yarıştı, kime yakın olduğu konusunda ağırlık hesabı yapıldı. Bu çok yanlış bir algı. Benim ekibim onun ekibi, onun ekibi benim ekibimdi. "Cumhurbaşkanlığında kiminle çalışmak istersiniz?" diye sorduk, Başbakanlıkta bazı arkadaşlar kaldı, bazı arkadaşlar Cumhurbaşkanlığına gitti. Davutoğlu'nun ekibi ya da Cumhurbaşkanı'nın ekibi ayrımı yapmak sunidir. İnsanların yüreklerindeki sevgiyi nasıl parçalayabilirsiniz? Hatta MYK'da da arkadaşlara dışarıya farklı görüntü vermek isteyenlere işareten söyledim, 'Cumhurbaşkanımızın yanında olmayan benim de yanımda olmasın' dedim.
Kurumsal işleyişte Cumhurbaşkanı'nın yeri bellidir. Ben Cumhurbaşkanı'nın hassasiyelerini bilen biriyim. Bazen bakışlarla da meselelerin çözüleceği ilişkiden bahsediyoruz. 'Bana kimler yakın' gibi kriter söz konusu olmadı. Objektif kurallar ve saatlerce süren müzakerelerle süren tablo.
"ŞÖHRET PEŞİNDE DEĞİLİZ"
Biz konsere ya da futbol maçına çıkmıyoruz. Popülerlik üzerinden aday tespiti yapmadık. Adaylar içinde sanatkarda, yazarlar da var. Biz flaş isimler ötesinde AK Parti'nin omurgası var. Süreklilik sağlayacak unsurlar. Bu geleneği yenileyecek unsurlar. Yeni nesil devlet adamlarının devreye girmesi lazım. Geleneği kimlerle yenileyebirim diye baktım. Şöhret bilinir oldukları için değil sosyal etik performansı açısından seçildiler. 550 kişi aynı değerdedir. Şöhret peşinde değiliz.
Benim üst limitim yok. Ben hiçbir vatandaşımızın kalbine giremeyeceğimizi düşünmüyorum. Tüm vatandaşlarımızın kalbine girebileceğimi düşünüyorum. Oyunu kullanırsa bile Başbakan olarak teşekkür ederim oy vermezse çağrıda bulunuyorum. İktidar olmaktı hedefimiz, olacağız. Birinci parti olmazsak emanetin hakkını vermediğimi düşünürüm. Herkes bu makama nasıl geldiğimi bilir makam neredeyse beni kovaladı. Başarısız olduğumu hissettiğimde başarı olduğumu düşündüğüm arkadaşa makamı devrederim.
Geçmezlerse bunu meşruiyet sorunu haline dönüştürmemeleri lazım.
HDP YÜZDE 10'LUK BARAJI AŞAR MI?
Bu demokratik bir yarış. Geçerlerse tebrik ederiz. Onlara saygıda kusur etmeyiz. Ama HDP'ye yönelik bir sözüm var. Geçmezlerse bu neticeye razı olmalılar, bunu meşruiyet sorunu yapmasınlar. HDP Syriza'dan hareketle kendini başka bir alana taşımak istiyor. Protest bir parti olmaya yöneliyor
HDP bir balayı havasında. O balayı nikah sonrası değişirse nikahı bozmaya kalkmasınlar. Demokrasi ile kıydıkları nikahı bozmasınlar.
İÇ GÜVENLİK PAKETİ
Barış güverciniyim diyenler gençleri öldürdü. Kamu düzeni olmadığı zaman ne olacağını Suriye'de, Irak'ta Ukrayna'da görüyorsunuz. Artık asker müdahalesi kaygısı taşınmıyor.
SEÇİM BEYANNAMESİ
Önümüzdeki birkaç gün tamami ile seçim beyannamesi ile uğraşacağız. Taslağını kaleme almıştım, ince işçilik yapacağız. Başkanlık sistemi dahil beyannameyi kaleme alacağız.
"KAZANAMAZSAM GÖREVİ BIRAKIRIM"
Eğer AK Parti'nin bir tanımı yapılacak olsa özgürlükçü niteliğidir. Türkiye'de kimse 8 Haziran günü istenilmeyen bir sonuç doğarsa, asker müdahale eder diye bir şey taşıyor mu? 1996'da taşıyordu. 4 Kasımda ne olacak diye insanlar kaygı duyuyordu. Sayın Demirel'in, "Başbakanlık koridorlarında Menderes'in ruhu dolaşıyordu" diye ifade ettiği söylenir. Kazanırsam görevime devam edeceğim, kazanmazsam ki düşük ihtimal, başarılı olduğunu düşündüğüm bir arkadaşımıza bu emaneti devredeceğim. Kitaplarımı yazacağım, sonra belki yine yarışırız.
FENERBAHÇE KAFİLESİNE SALDIRI
Konuyu yakından takip edeceğiz. Ümit ederim ki sportif centilmenliğe taraftarlarımız sahip çıkar. Tüm kulüplerimize omuz omuza vererek Türk futbolunun onurunu ve ahlakını korumaya davet ediyorum. Bütün ihtimalleri gözetmek zorundayız.
PARALEL YAPI TARTIŞMASI
Devleti ele geçirme çabası darbe teşebbüsüdür. Devleti ele geçirmeye tedbirli olmak asli görevdir. gerekli adımlar atılıyor, tedbirler alınıyor. KPSS sınavında yapılan ahlaksızlık kadar beni derinden etkileyen bir şey yok. Kader yazıcı değilseniz, kaderle oynayamazsınız.
BALYOZ DAVASINDA BERAAT
Türkiye'de siyaset dışında güç kullanmak isteyenlerin kontrol etmek istedikleri hukuk olmuştur.Mağdurlarla bir araya gelip sohbet edebiliriz.
DIŞARIDAN BAKANLIK OLUR MU? ALİ BABACAN
Ekonomi yönetimi diye bir şey yok. Yönetim Başbakan'dadır. Biz bir ekibiz. Ekip olduğunuzda ben her açıklamada bakan arkadaşlarımla beraber yaptım. Ali Babacan'a saygım sonsuzdur. Başarılı çizgisini devam ettirecektir
Her paket ve politika açıklamasında sağımda ve solumda arkadaşlarım oldu. Bu bir yönetimdir. Son 12 yıl içinde yapılan herşey ortak akılla yapılmıştır.