Davutoğlu İsrail'i uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul 68. dönem çalışmaları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''İsrail'in Kudüs'e yönelik eylemleri kabul edilebilir değil'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu New York'ta, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'dan oluşan (MISTA) dışişleri bakanları toplantısına katıldı. Hepsi G-20 üyesi beş ülkenin işbirliğini öngören bu yeni oluşum böylece ilk 'Dışişleri Bakanları' toplantısını yapmış oldu. Gün boyu çok taraflı toplantılara katılan Davutoğlu, Filistin'e Yardımlar Konusunda Uluslararası Temas Komitesi'ne de iştirak etti. Davutoğlu, yasadışı yerleşimlerin barış görüşmelerine verdiği zarara dikkat çekerek Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya yönelik eylemlerin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bakan, Mescid-Aksa'nın kutsiyetinin ve Müslümanların ibadet özgürlüğünün sadece Filistinliler açısından değil Türkiye dahil tüm İslam dünyası bakımından vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

İran'la tüm çalışmalar yapılacak

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu istediğini belirterek, '2010 yılında tartışılan İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunun Türkiye'ye transferi konusu da dahil herşeyi yapmaya hazırız. Biz sadece nükleer konularda değil Suriye konusunun da dahil olduğu tüm bölgesel konularda İran'ın yapıcı katkı vermesini bekliyoruz' dedi. Davutoğlu, Suriye konusunda bölgede istikrarın olması için İran'la gereken bütün çalışmaların yapılacağını da söyledi. Davutoğlu ayrıca, 'Kimyasal silahlar üzerinden tartışıp, sanki kimyasal silahlar sorunu çözülürse Suriye'de kalıcı bir barış sağlanır gibi BMGK kararını sadece buna inhisar ettirmek doğru bir yaklaşım değil' dedi.