Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da Cizre olayları hakkında konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Cizre'de yaşanan olaylarla ilgili Konya'da açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Cizre'deki olayların provokasyon olduğunu ve provokatörlerin yakalandığını söyledi.
İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarıdan satırbaşları:
Cizre'deki olaylarda herkesi sukunete davet ediyorum. Güvenlik güçlerimiz şiddeti önlediler. Türkiye her türlü provokatörlere karşı önlemi almıştır. Çözüm süreci ne zaman bir yola girse bu işi kullanan unsurlar oldu. Gerek sosyal medyada gerek medyada. Bu provokasyonlar çözüm sürecini etkilemeyecektir. Halkımızın bütünü huzura ve ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var.
"CİZRE'DEKİ OLAYLAR PROVOKASYON"
İç güvenlik reform paketinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Yapılan provokasyonlar herkesi etkilemektedir. Bu provokatörlere karşı en önemli olay iç güvenliğin sağlanmasıdır.
Doğu ve Güneydoğu'da bazı ilçe ve mahalleleri tek sesli olmaya itenler mahkum olmuştur. Farklı siyasi düşüncelere sahip olanları baskı altına almak istediler.
Tüm toplumun kesimleri, böyle durumlarda çatışma ortamına girmememesi lazım. Devletin güvenlik güçleri her yerde asayişi sağlayacak muktedirdir.
Dünkü olaylarda provoktörler yakalandı. Bunun provokasyon olduğu ortaya çıktı.
Cizre'ye dışarıdan mı geldi provokatörler?
Orası Irak ve Suriye sınırı. Etrafındaki coğrafyada istikrar abidesi. Bu yüzden Türkiye'den rahatsızlar.
Dün Cizre'de bu olaylar yaşanırken Paralel Yapı'nın unsurları da sosyal medyada sanki devletin olmadığı yönünde provokasyon yapmıştır. Türkiye'nin istikrarından kimlerin rahatsız olduğu ortadadır.
Cizre'deki farklı görüşlerinden dolayı kimse baskı altında tutulamaz.
İç güvenlik reform paketi bu yüzden önemlidir. Öyle maskeler takarak, ortalığı ateşe verenlere izin vermeyeceğiz.
- Halid Meşal'la görüşmeniz oldu. El Fetih'le de çatışmaya kadar bile girdiler. Bir de Türkiye'nin Mısır politikası değişecek mi? Bülent Arınç'ın açıklaması şahsi midir?
Planlanan bir görüşmeydi. Kudüs ve Filistin'le görüşümüz bellidir. Türkiye Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda tavrımız nettir. Bu konuda yapılan emri vakilere karşıyız.
Gazze'deki insani durum gittikçe kötülüleşiyor. Ulusal Birlik Hükümeti için elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki haftalarda Mahmud Abbas ülkemize gelecek. Kendisiyle de görüşmemiz olacak.
Türkiye'nin Mısır politkası belli bir temele dayalıdır. Mısır halkı İslam dünyasının köklü bir yapıya sahiptir.
Bizim problemimiz halkın oyuyla gelmiş bir Cumhurbaşkanının darbeyle devrilip 3-4 bin kişinin öldürülmesine karşıyız. Bu yönetimlere uzlaşı olmaz. Biz darbeyle iş başına gelmiş hiçbir hükümetle uzlaşmayız. Sayın Arınç'ın açıklamasında da bu açıklamalar var.
Katar ve Mısır ilişkileri kendi seyri içinde devam eder. Türkiye tutumunu belirlerken kendi ilkesel tutumu neyse onu yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir.