Darbeler olurken başkanlık mı vardı?

Kırıkkale Üniversitesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Adnan Küçük "Başkanlık sistemi tek adamlığa yol açar' şeklindeki eleştirileri yorumlaydı. Küçük; "'Darbeler olabilir' deniliyor. Allah aşkına Türkiye'de bir sürü askeri darbelerin olduğu dönemlerde başkanlık sistemi mi vardı?" diye sordu.

NİL GÜLSÜM/ANKARA-

Başkanlık sistemi ile ilgili devam eden tartışmaları Milat'a değerlendiren Yard. Doç. Dr. Adnan Küçük Türkiye'de yaklaşık yüz yıldır devam eden parlamenter sistem içinde istikrarsızlıkların ve askeri müdahalelerin yaşandığını belirtti.

Parlamenter sistemde de sorunlar oldu

Anayasa hukukçusu Adnan Küçük Türkiye tarihinde ortaya çıkan bütün olumsuzlukların parlamenter sistem uygulanırken yaşandığını ifade etti. Küçük, "Tartışmaların sadece başkanlık sistemi ekseninde yürümesini eksik buluyorum. Türkiye'de yaklaşık yüz yıldır belli dönemler istisna tutulursa parlamenter sistem uygulandı. Bu sistem uygulanırken sorunların yaşanmadığını söylemek imkansızdır. Gerek istikrarsızlıklar gerekse bu istikrarsızlıklar neticesinde ortaya çıkan askeri müdahaleler ve askeri vesayet rejimi gibi dönemler yaşanmıştır. Koalisyon dönemlerinde de ciddi sorunlar yaşanmıştır" dedi.

Aslolan demokrasi

Esas tartışılması gereken konunun demokrasi olduğunu belirten Küçük, "Türkiye'de hükümet sisteminden önce tartışılması gereken asıl husus hukuk devleti ve demokrasi konusudur. Bir ülkede demokrasi ve hukuk sistemi eksikse, yargı hukuk sistemi içinde güçlü değilse, seçilmişlerin üstünlüğü söz konu değilse hangi sistem uygulanırsa uygulansın aynı sıkıntılar yaşanır. Bu engeller aşıldıktan sonra Türkiye'yi daha ileri bir seviyeye götürecek sistemin başkanlık sistemi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Darbeler olurken başkanlık mı vardı

Adnan Küçük, "Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı ülke Amerika'dır. Diğer olumsuz örneklerin olduğu ülkelerde uygulanan sistem başkanlık sistemi değil 'Başkancı' sistemdir. Bu tür ülkelerde demokrasi kültürü gelişmiş değildir. Tartışmaya sadece buradan bakarsak Türkiye'ye uygun hiçbir sistem bulmak mümkün değildir. Parlamenter sistemle yönetilip de sıkıntılar yaşayan ülkeler yok mu" dedi.

En uç sorunları parlamenter sistemde yaşadık

Başkanlık sisteminin 'tek adamlığa yol açar' şeklindeki eleştirileri de değerlendiren Küçük, " 'Türkiye'ye başkanlık sistemi gelirse sorunu çözecek bir mekanizma yoktur. Darbeler olabilir' deniliyor. Allah aşkına Türkiye'de bir sürü askeri darbelerin olduğu dönemlerde başkanlık sistemi mi vardı. Diktatörlüğe, tek adamlığa yol açabilir eleştirileri yapılıyor. 1920 ile 1950 arası tek parti döneminde başkanlık sistemi mi uygulanıyordu? Bizim ülkemizde en uç sorunlar parlamenter sistemde yaşandı. Bundan daha başka bir sorun nasıl yaşanacak? O yüzden bu şekilde tartışmaların isabetli olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.