DAMPİNG NEDİR, NEDEN UYGULANIR?

​Damping nedir, neden uygulanır diye merak edenler için damping; bir malın piyasa fiyatının düşürülerek satılması olarak tanımlanabilir.

Damping nedir, neden uygulanır diye merak edenler için damping; bir malın piyasa fiyatının düşürülerek satılması olarak tanımlanabilir.

Son zamanlarda ekonomide ivme kazanan damping kelimesi birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Damping ekonomi açısından büyük önem arz ediyor. Piyasada değişimler meydana getiren damping, halk arasında herhangi bir malın fiyatının düşürülerek piyasaya sürülmesi olarak biliniyor. Peki damping nedir, damping neden uygulanır? Damping çeşitleri ve yöntemleri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar...

DAMPİNG NEDİR?

Damping nedir sorusunun yanıtı aslında kelimenin ana kökeninde mevcuttur. İngilizce kökenli olan damping kelimesinin Türkçe karşılığı düşürmek ya da indirmek olarak karşımıza çıkar. Ekonomide sıkça kullanılan bu kelimenin piyasa üzerinde ne tür etkiler oluşturacağı merak konusu. Elde kalan herhangi bir ürünün düşük fiyat bandından satışa sunularak elden çıkarılması damping olarak tanımlanabilir. Diğer bir tanım olarak damping; ihracat ile alakadar olan firmaların kendi ürünlerini dış piyasada satabilmek amacıyla fiyatı aşağı çekip ürünü düşük fiyattan satmasıdır. Dış piyasada satılan bir ürünün satış fiyatı ana firmanın normal fiyatından daha düşük tutarda satışa sunuluyorsa o ürün dampingli olarak tanımlanır. Damping çeşitleri, yıkıcı damping, sürekli damping ve münferit damping olarak üç ana gruba ayrılır. Yıkıcı damping, ihracatçı firmanın dış piyasada bulunan rakip firmayı piyasadan silmek amacıyla yaptığı damping çeşididir. Sürekli damping, ihracatçı firmanın kendi piyasa payını ayakta tutmak amacıyla ürünlerini sürekli uygun fiyattan piyasaya sürdüğü damping türüdür. Münferit damping ise ihracatla alakadar olan firmanın elindeki ürünleri bitirmek için iç piyasa fiyatının da altında ürün satarak elindeki ürünlerin tümünü satmak amacıyla uyguladığı damping çeşididir.