Cumhuriyet'ten çirkin iftira

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev'e Cumhuriyet Gazetesi tarafından aile kayırmacılığı yaptığı iftirası atılarak; eşi, kardeşi ve oğlunu aynı üniversitede işe başlattığı iddia edildi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Cumhuriyet Gazetesi tarafından yapılan gerçek dışı bir haberle gündeme gelen Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev konuyla ilgili Milat'a özel açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Gazetesi'nin kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Celalettin Vatansev, "Kardeşim Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve görevine benden iki yıl önce başladı. Eşim de benimle beraber Tıp Fakültesi'nde görev yapıyor. Bizim dışımızda da birçok karı koca öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Ayrıca yardımcı doçentleri işe dekan almaz. Uzmanlığını alan kişi üniversitede akademik kariyere başlayacaksa en alt seviye olan yardımcı doçentlik ile başlar. Haberi yazan kişinin bu konudaki bilgisi de eksik. Kaldı ki üniversiteye personel almak öyle kolay değildir. Bu noktada rektörlük, YÖK'e kadro başvurusunda bulunur. YÖK uygun görürse kadro gönderir. Başvuranlar imtihana tabi tutulur. Öyle hadi gel yarın seni başlatalım gibi bir alım olmaz" bilgisini verdi.

Bu haber kime hizmet ediyor?

Eşinin daha önce Karatay Üniversitesi'nde yardımcı doçent olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatansev, "Eşim göğüs hastalıklarında uzmandır. Karatay Üniversitesi kalmasını istedi ama iş yoğunluğu orada oldukça fazla olduğu için akademik çalışmaları yeterince yapamıyordu. Kadro açılınca daha ileri düzey bilimsel çalışmalar yapabilmek için başvuru yaptı. Bir yıl önce Şubatta kadrosu açıldı. Ama üniversitede sözleşme süresi bitmeden de buraya başlayamadı. Oğlum ise Selçuklu Belediyesi'nde çalışıyor. Üniversitenin inşaat daire başkanlığında şantiye ve proje eğitimi aldı. Üniversite ile tek bağı budur. Şimdi de Selçuklu belediyesinde İnşaat mühendisi olarak çalışıyor. Haberi yapan kişiyi tanımıyorum, Bu yalan haber kime hizmet ediyor onu bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Üniversiteden yalanlama geldi

Üniversiteden yapılan açıklamada ise, "Bahsedilen kardeş atamasında adı geçen Hakan Vatansev, Konya Sanayii'nin ihtiyacı olan Meslek Yüksek okulu'nda değirmencilik programının açılışı sırasında öğretim görevlisi olarak başvurmuş ve ilgili bölüme alınmıştır. Bu atama sürecinde Prof. Dr. Celalettin Vatansev dekan olmamakla birlikte Üniversite dışında bir özel hastanede çalışmaktaydı. Meram Tıp Fakültesi Hastanemizin Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında bulunan kadro açığına istinaden eşi Yrd. Doç. Dr. Hülya Vatansev'in kurumun ihtiyacına binaen tarafımızdan ataması yapılmıştır. Ali Esat Vatansev ise Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığında asgari ücretle inşaat mühendisi ihtiyacına binaen kısa süreliğine çalıştırılmış olup, 1 yıla yakın bir süredir de başka bir kurumda çalışmaktadır." denildi.

Fırsat eşitliği çiğneniyor

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi, "Üniversitelerde eşlerin aynı kurumlarda çalıştığına dair Türkiye ve dünyadaki akademik camiada pek çok örnekleri vardır. Bu konuda kişilerin akademik birikimlerini, gelişimlerini, yetkinliklerini ülke menfaatlerine üniversitelerde hizmet olarak sunabilmelerinden daha tabii bir şey yoktur. Aksi durum akademisyen eşlerin ve akrabaların akademik birikimleri nedeni ile aldıkları eğitim süreçleri ve emeklerin göz ardı edilmesi, ülkenin nitelikli insan gücü ve kaynaklarının kamu yararına değerlendirilememesi gibi bir olumsuzluğu da bireysel özlük hakları ve fırsat eşitliği ilkesinin çiğnenmesi durumuna da neden olur."