Cumhuriyet yazarından çirkin yazı : 'Haydut devlet' nasıl olunur?

Hollanda'nın Türk bakanların ziyaretlerini engellenmesini kaleme alan Cumhuriyet yazarı Ahmet İnsel, yeni bir polemiğin fitilini ateşleyecek.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ahmet İnsel, Hollanda ile yaşanan krizden hükümeti sorumlu tutarak, Türkiye'nin "haydut devlet" imajı çizdiğini iddia etti.

Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın ziyaretlerinin engellenmesi, köşe yazarlarının da gündeminde.

Hollanda ile yaşanan krizi ele alan İnsel'in olaya bakış açısı çok sert oldu. Olan bitenin faturasını hükümete kesen İnsel, "Nasıl haydut devlet olunur?" başlıklı yazısında bakanlara izin verilmemesiyle ilgili tartışmanın ayrıntılarını yazdı.

İnsel, hükümeti krizi tırmandırmak ve Bakan Kaya'yı gizlice Hollanda'ya sokmakla eleştiriyor. İşte sosyal medyada konuşulan o yazıdan bir bölüm:

"REFERANDUM TOPLANTISINI 'ERTELEYİN' TALEBİNİ REDDETTİLER"

"Bu sefer iş çığrından çıktı. Ama istem dışı değil, kasıtlı olarak. Rotterdam'da Çavuşoğlu'nun yapacağı referandum toplantısını Hollanda'da 16 Mart'ta yapılacak genel seçimler sonrasına ertelemesi önerisini reddeden Türkiye devleti, Cumhuriyet tarihinde ilk kez uçağına iniş izni verilmeyen milli ve yerli yönetim olma şerefine nail oldu.

"BAKAN FATMA BETÜL SAYAN KAYA'YI GİZİLİCE SOKTULAR"

Uluslararası ilişkilerde böyle bir durum çok ama çok nadir yaşanır ve genellikle "haydut devlet" olarak tanımlanan devletlerin yöneticilerine uygulanır. Dışişleri bakanının uçağının inişine izin verilmeyen bir devletin bir diğer bakanını aynı anda bu ülkeye karayoluyla gizlice ve ülke yetkililerine kasıtlı yanlış bilgi vererek sokması da, uluslararası ilişkiler tarihinde pek bilinmeyen bir durumdur. Bakanın o ülkeye girişinin engellenmesinin nedenleri haksız bile olsa, bir hükümet üyesinin başka bir ülkeye kaçak yollardan girmeye çalışması, temsil ettiği ülkenin "haydut devlet" imajını güçlendirmez mi?

"HAYDUT DEVLET" KÜRESEL BARIŞI TEHDİT EDEN BİR KAVRAM

"Haydut devlet" (Rogue State), küresel barışı tehdit eden, insan haklarını kitlesel biçimde çiğneyen, terörizmi destekleyen devletleri ifade ettiği gibi, önceden ne yapacağı kestirilemeyen, uluslararası kuralları tanımayan devletler için de kullanılan bir kavramdır. Emre Kongar, 9 Ocak 2014'te Cumhuriyet'te yayımlanan yazısında, terör finansmanı ile mücadele için kurulan Finansal Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 2013 Ekim'inde Paris'te yapılan toplantısında, Türkiye'nin 11 ülkenin yer aldığı riskli ülkeler listesinde tutulması haberini aktarıp, Türkiye'nin uluslararası camiada yavaş yavaş almaya başladığı "haydut devlet" imajına işaret ediyordu."