İsveç, NATO'ya katılmak için Türkiye'nin talep ettiği koşulları yerine getirdiğini iddia etmesine rağmen terör örgütlerinin faaliyetlerine göz yumduğu ileri sürülüyor.
1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni yasa, terör örgütünü destekleyenlere en fazla 4 yıl hapis cezası verilmesini öngörüyor.
İsveç, bu yasayla Türkiye'nin taleplerini yerine getirdiğini vurgulayarak, dikkatini yaklaşan NATO zirvesine çevirmiş durumda.
Erdoğan, Stoltenberg ile görüştüCumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine karşı yapıcı tutumunu sürdürdüğünü belirtti.
Ancak, terör örgütü PKK yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda mevzuat değişikliklerinin bir anlam ifade etmediğini vurguladı.
Dünya basınında yankılandıKritik görüşme ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ile ilgili sözlerine dünya basını geniş yer verdi.
Çin merkezli Xinhua, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'i NATO üyeliği için PKK gösterilerine son vermeye çağırdı" sözleriyle haberi verirken, "Erdoğan, İskandinav ülkesinin terör yasalarındaki değişikliğinin PKK ülkede serbestçe gösteri yapabildiği sürece Ankara'nın beklentisini karşılamadığını söyledi" ifadelerini kullandı.
Görüşmenin ana maddelerinden birisinin İsveç'in NATO üyeliği olduğunu yazan Voice of America, Erdoğan'ın İsveç'in yasa değişikliğinin terör gösterilerini engellemediği sürece bir anlam ifade etmediğini dile getirdiği aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'nın eylemlerinin durdurulmasını talep ettiCNN Yunanistan, "Erdoğan, NATO'ya İsveç'in PKK destekçilerinin gösterilerini yasaklaması için çağrı yaptı" şeklinde gelişmeyi duyurdu.
Al Arabiya, "Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e İsveç'in NATO üyesi olabilmesi için PKK destekçilerinin Stockholm'deki protestolarını durdurmasını istedi" ifadelerini kullandı.
Jerusalem Post, "Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılabilmesi için PKK'ya karşı harekete geçilmesini talep etti" şeklinde haberini paylaştı.
Şarku'l-Evsat, "Erdoğan, İsveç'in terör yasalarını uygulamadığını vurgulayarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e Türkiye'nin yapıcı bir tutum sergilediğini, ancak İsveç'in terör yasalarını değiştirmesinin anlamsız olduğunu söyledi" şeklinde haberini aktardı.