Cumhurbaşkanı, bütün kadrolarla ilgilenir

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da gazete ve tv temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Kurtulmuş, Yargıtay tartışmasından başkanlık sistemine, terörden paralel yapıya kadar önemli açıklamalarda bulundu.

BAYRAM ZİLAN/ANKARA

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ülke gündemini meşgul eden konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazete ve televizyonların Ankara'daki temsilcileriyle kahvaltıda buluşan Kurtulmuş, ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit arasındaki diyaloglardan çıkartılan iddialara değindi.

Kurtulmuş, bu konuyla ilgili sözlerinin kasten çarpıtıldığını belirterek, "Sarhoşsanız namaza yaklaşmayın" var ya, bazılarının "Sarhoşsanız" kısmını atarak namaza yaklaşmayın kısmını aldığı gibi bazıları da benim sözlerimi öyle lanse etti. En nihayetinde bütün organların Cumhurbaşkanıyla bir ilgisi vardır. Bunu maalesef yargı bağımsızlığının karşısında bir söz söylemişim şeklinde algılamışlar. Yüksek yargı mensuplarının cumhurbaşkanı ile aynı yerde durmaları ne onların cumhurbaşkanının emrine girdiğini gösterir, ne de cumhurbaşkanının yargıya müdahale ettiğini gösterir" dedi.

Ana plan Başkanlık

Başkanlık sistemi veya partili cumhurbaşkanı konusundaki fikirleri sorulan Numan Kurtulmuş, meselenin sadece bir başkanlık meselesi olmadığını asıl önemli olanın anayasal reform olduğunu belirtti. Kurtulmuş, "Türkiye'de bütün anayasal denge mekanizmalarının yeniden kurulması gerekiyor. Yargı bağımsızlığı, kamu reformu, siyasi partiler yasası, seçim yasası, meclis iç tüzüğü gibi hususlar şimdi görüyoruz ki en önemli meselelerden bazıları. Biz, bütün bunların hepsinde daha demokratik adımların atıldığı bir reform perspektifinin içerisinde başkanlık sistemini konuşuyoruz. Başkanlık sistemi etkin bir yürütmenin aracı olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu nihayetinde son şekle doğru geliyor. Bizim ana planımız budur" ifadelerini kullandı.

Partili cumhurbaşkanı

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bunun olmadığı takdirde neler yapılacağını yani B planını da açıkladı: "367'yi bulacağımıza inandığımız zaman parlamentoya gelir bu. Bulamazsak 330'u bulursak, millete gider dolayısıyla bir süreç işler. Biz metnimizi hem son şekline getireceğiz, hem de bunun uygun bir zamanlamasını yapmaya çalışacağız. Eğer burada böyle bir süreç olmayacağı görülürse belki o zaman partili cumhurbaşkanlığı gündeme gelebilir."

Güvenlik hattı konusu

Amerikan askerlerinin PYD arması taşıması da kahvaltıda konuşuldu. Kurtulmuş bu konuyla ilgili şunları söyledi: "Suriye'de oyun içinde oyun oynanıyor. Matruşka içinde matruşka çıkıyor. Türkiye'nin bu oyunlardan son derece rahatsız olduğunu bir kere daha ifade etmek isterim. Biz başından itibaren Cerablus hattının batısının Türkiye'nin öncelikli ulusal güvenlik hattı olduğunu Amerikalılarla ve diğer müttefiklerimizle sürekli söyledik. Bu hattın batısına hem PYD'nin hem IŞİD'in geçmesinin Türkiye'nin güvenliğini tehdit edeceğini ifade ettik. Ne yazık ki bu hassasiyetimiz ciddiye alınmadı, dikkate alınmadı. Dolayısıyla Türkiye bundan sonra hele hele Kilis'in bombalandığı, Gaziantep havalimanına roketin atıldığı bir ortamda bundan sonraki gelişmelere seyirci kalması mümkün değil. Böyle bir teklifin masada olduğunu biliyoruz ama teferruatını isterseniz ifade etmeyeyim

Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye ile Rusya arasındaki krizin karşılıklı yapılan açıklamalarla yumuşama belirtisi gösterdiğini söyleyen Kurtulmuş, "Zaten Türkiye ile Rusya arasındaki sorunlar aşılmayacak sorunlar değil. Biz uçağın düşürüldüğü andan itibaren gereken resmi açıklamaları yaptık. Biz uçağı bilerek, kasten, isteyerek, Ruslarla aramızda kriz çıksın diye düşürmedik. Burada angajman kuralları işletilmiştir. Dolayısıyla burada Türkiye'nin kendisini, sınırlarını koruması için yapmış olduğu bir eylemdir. Burada başka bir kasıt aramaya gerek yoktur" diye konuştu.

Terörle mücadele

Terörlü mücadele konusuna da değinen Numan Kurtulmuş, terörü yeniden başlatan kesimin PKK olduğunun net olarak bilinmesini istedi. Kurtulmuş, "Çözüm süreci suistimal edilmiştir. Dolayısıyla burada artık bir an evvel terör örgütlerinin, terörün artık iş yapamaz duruma getirilmesi gerekmektedir. Ümit ediyoruz ki, terör örgütü en nihayetinde gelecek teslim olacak, ya da sonuna kadar mücadele edilerek terör örgütü tamamen yok edilecektir" ifadelerini kullandı.

Yargıtay Başkanı Cirit, Erdoğan'ın Rize ziyareti sırasında çay toplama aktivitesine katılmış ve "Devletin başkanıyla bir arada olmaktan onur duyuyorum" demişti.

Paralel yapıyla mücadele

Paralel yapıyla mücadele konusundaki gelişmeler de kahvaltıda Kurtulmuş'a soruldu. Hükümet sözcüsü bu konudaki düşüncelerini şöyle açıkladı: "Artık Paralel yapıyla farklı bir mücadeleye geçildi. 'Legal görünümlü illegal yapılanmalar' muğlak bir ifadeydi. Son MGK'da bunun adı belirlend. Milli Güvenlik Kurulu'nun devletin en üst güvenlik kurumu olarak bu yapıyı terör örgütü olarak ilan etmiş olması, bu örgütle mücadelede yeni bir safhadır, yeni bir anlayıştır. Sadece Sivil toplum kuruluşları görünümlü bir illegal yapıyla değil, bizatihi teröre bulaşmış olan, terör örgütü olarak tanımlanmış olan bir örgütle mücadele ediyoruz. Dolayısıyla bu anlamda bu mücadele daha titiz, daha dikkatli, sürdürülecektir."