'Cumhur' gücünü koruyor

​EDAR'ın Türkiye Ekonomi Gündemi Araştırması sonuçlarına göre, Cumhur İttifakı yüzde 43.7 oy oranına sahipken; Millet İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 40.6 seviyesinde. Kararsız seçmenin oy oranının yüksek olması da dikkat çekti.

EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi’nin Türkiye geneli seçmen profilini temsil eden 13 ilde 1 – 7 Şubat 2022 tarihileri arasında yaptığı anket sonuçları açıklandı. Araştırma bir önceki genel seçimin oy dağılımlarına uygun profilde 18 yaş üzeri ve eşit cinsiyet oranına göre yapıldı.

KARARSIZLAR YÜKSEK

EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi Başkanı Eda Serbest’in hazırladığı rapora göre, ankette 2023 yılında yapılacak genel seçimlerdeki oy tercihlerinde yüzde 30’luk bir oranla neredeyse her üç seçmenden birinin “Kararsızım” seçeneği tercih etmiş olması dikkat çekti. İttifakların hangi partilerden oluştuğu, cumhurbaşkanı aday tercihleri ve seçim sonrası politikaların sürdürülebilirliğinin kararsız seçmenin oyunun rengini belirleyeceğinin altı çizildi. Kararsızların oy oranının da ekonomiye göre şekilleneceği tespit edildi.

AK PARTİ BİRİNCİ SIRADA

Ankete göre, partilerin oy oranlarında değişiklikler gözlense de en fazla desteğin AK Parti’ye olduğu gözlendi. Kararsızların dağıtılmasından sonra AK Parti yüzde 35.9, MHP yüzde 7.8, CHP yüzde 27,8, İP yüzde 12, HDP yüzde 11.4, DEVAP yüzde 1.5, SP yüzde 0.6, YRP ise yüzde 0.5 oy oranına sahip.

CUMHUR İTTİFAKI GÜCÜNÜ KORUYOR

İttifaklardaki tablo ise 2023 seçimlerine giden yolda Cumhur İttifakı’nın hala en güçlü ittifak olduğunu ancak ipi göğüslemek için bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini ortaya koydu. AK Cumhur İttifakı yüzde 43.7 oy oranı ile birinci sırada iken; CHP, İP ve SP’den oluşan Millet İttifakı ise yüzde 40.6 oy oranına sahip. Her iki ittifakın da henüz seçimi kazanacak yeterli oya sahip olmamaları, önümüzdeki süreçte partiler arası ittifak trafiğin oldukça hareketli geçeceğinin habercisi olarak yorumlandı. Öte yandan HDP seçmeninin de bu süreçte sonucu belirlemede etkin rol oynayacağı tahmin ediliyor.

EKONOMİ MODELİ BENİMSENDİ

Dolar kurunda iki aydır görülen istikrar ve hükümetin açıkladığı kur korumalı mevduat sisteminin etkisi de EDAR raporunda yer aldı. Araştırma döviz kuruna istikrar kazandıran mevduat sistemin seçmenin oy tercihini yüzde 3.4 oranında etkilediğini ortaya koydu. Bu sonuç toplumun ekonomik politikalar ile ilgili beklentilerinin devam ettiğini gösterirken; kur korumalı mevduat sistemiyle dolarizasyonun önüne geçilmiş ve üreticinin korunmuş olmasının olumlu karşılandığına işaret etti.

KUR BEKLENTİLERİ

2022 yılı içinde en düşük ve en yüksek dolar kuru beklentisi 12,42 TL ile 17,74 TL aralığında. Beklentinin en düşük olduğu seçmen grubu 11,15 TL ile AK Partili seçmen iken; en yüksek olduğu seçmen grubu ise 20,46 TL ile İP’li seçmenlerden oluşuyor.

VATANDAŞIN GÜNDEMİ: EKONOMİ

EDAR araştırmasında katılımcılara “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” soru yöneltildi. Cevaplarda ekonomi ve ekonomiyle ilgili pahalılık, geçim sıkıntısı gibi kavramlar öne çıktı. Ankete katılanlar, “Türkiye’nin ekonomisi denilince aklınıza gelen ilk kavram nedir” sorusuna pahalılık ve enflasyon cevabını verdi.