MİLAT / ANKARA
Kemal Burkay, Türkiye'de çözümsüzlük isteyen ülkeleri Kanal 5 yayınında açıkladı: İran, Suriye, Irak ve İsrail
Kanal 5 ekranlarında canlı olarak yayınlanan Ankara Temsilcimiz Aslan Değirmenci'nin hazırlayıp sunduğu 'Son Gündem' programının bu haftaki konukları HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay ile CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer oldu.
Süreci olumlu etkilediPKK'nın çekilme kararını canlı yayında değerlendiren Kemal Burkay, "Şuanda silahların sınır dışına çekilmesi sürecini yaşıyoruz. Şimdi fikirleri konuşma zamanıdır. Silahların susması süreci olumlu etkiledi. Tabi ki silahlar bırakılarak çıkılsa daha iyi olurdu ama bu bir süreç sonuçta" dedi.
Sürecin en büyük karşıtı İranÇözüm sürecine başta İran'ın karşı olduğunu öne süren Burkay, "Bölgede karmaşık bir yapı var. İran Suriye'deki yönetimin değişmesini istemiyor. Biz muhalefetin yanında durduğumuz için İran ile ilişkiler de sıkıntı var. Bu barış sürecini desteklemediğini çok açık söylemek mümkün. Irak var. Malikiu2026 Maliki'de süreçten rahatsız. Bölgede İran, Suriye ve Irak birlikte hareket ediyorlar. Bir de İsrail faktörü var. İsrail'in de sürece destek vermediği ortada. Biz barış için çalışırken içeride direnen kişiler olduğu gibi dışarıda da bulunuyor. Bunlarla da mücadele etmek zorundayız. Ama sağduyuyu elden bırakmadan" dedi.
Sorun PKK'dan ibaret değilSilahlarla sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Burkay, "Burada barıştan ne anladığımız önemli. PKK'nın silahları bırakması barış olarak değerlendirilirse bu sınırlı kalır. Kürt sorunun asıl noktaları ile çözülmesi için çalışılmalı. Bundan sonraki süreç, siyasi ve toplumsal barış ile devam etmeli. Silahlardan çözüm bekleyenler bu yolun doğru olmadığını gördüler. Herkes için barış farz oldu. Onlarda zorla şiddetle, baskı ile çözüm olmayacağını fark ettiler. Şimdi diyalog ile sorunlarımızı çözme zamanı" diye konuştu.
Çözüm uzun soluk gerektiriyorBüyük toplumsal olaylarda çözüm olması için uzun zaman dilimi gerektiğini belirten Burkay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Toplumsal sorunlara uzun soluklu bakmak gerekiyor. Bu sorunları aşmış ülkeler uzun zaman diliminde mücadele verdiler. Bu bizim içinde geçerli. Kürtler de Türklerde terörden yoruldu. Artık herkes sorunun çözülmesini istiyor. Demokratikleşme adımları atılırken, silahların bir kenara atılması önemli bir nokta. Terörle mücadele kanunu değişmeli, ifade özgürlüğünün önü açılmalı, siyasi partiler kanunu yeniden yapılmalı. Bunlara benzer birçok şey var. Bu adımlar atılırsa süreç daha sağlıklı yürür."