ÇÖZÜM UMUTLARI ARTTI

Diyarbakır'da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çözüm sürecini değerlendiren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, görüşmenin çözüme yönelik umutları artırdığı konusunda birleşti: ''Görüşme; sürece, geleceğe, Ortadoğu düzeni ve Kürt sorununun çözümüne yönelik umutları çok daha artırdı''

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır'a gelen Bakan Davutoğlu'nun, yemekte bir araya gelerek çözüm sürecini değerlendirdiği bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, görüşmenin ve gerçekleştirilen ziyaretin süreçle ilgili kararlılığı yansıttığı, umutları da artırdığı görüşünü taşıyor. Bakan Davutoğlu ile 4 saat süresince basına kapalı görüşen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri görüşmenin samimi bir ortamda ve son derece olumlu geçtiğini belirtiyor.

Ortak hareket etmek zorundayız

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, yaptığı açıklamada, Ortadoğu'nun şekillenmesinde aktif rol alan Bakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmenin sohbet havasında ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini söyledi. Kaya, sivil toplum kuruluşları olarak toplantıda çözüm sürecinin sağlıklı işlemesi için neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiği konusunda görüşlerini paylaştıklarını ifade ederek, Türkiye'nin Ortadoğu'da güçlü bir ülke olmak istiyorsa, Kürtlerin ve Türklerin ortak hareket etmesinin zorunlu olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

Bölgede Avrupa modeli uygulanması

Kaya, Bakan Davutoğlu'na 100 yıllık bir sürecin bir parantezle kapatılmaması gerektiğini, çünkü bu süreçte Kürtlerin büyük acı ve travmalar yaşadığını ifade ettiklerini kaydederek, yaşanan travma ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik de adımlar atılmasının zorunlu olduğunu söylediklerini belirtti.

Kültür ve medeniyet ortaklığı

Eski DEP Milletvekili Sedat Yurttaş ise, ilk kez Kürt sorunu ve çözümüne ilişkin bir Dışişleri Bakanının Diyarbakır'a geldiğini, toplantı ile hükümetin Kürt sorununun çözümü konusunda ne kadar kararlı olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Bakan Davutoğlu'nun, Kürt sorununun aslında sadece Türkiye'de yaşayan Kürtlerle sınırlı bir olgu olmadığını vurguladığını aktaran Yurttaş, sınırların suni olduğu konusunda ortak fikre varıldığını belirtti.

''Bu temas kararlılığımızı artıracak''

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise, toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları olarak, Bakan Davutoğlu'ndan çözüm süreciyle ilgili kararlı olunmasını istediklerini, Türkiye'nin Suriyeli Kürtler konusundaki politikasının yanlış olduğunu ifade ettiklerini söyledi.

Çözüm sürecine tam destek

MAZLUMDER Şube Başkanı Abdurrahim Ay, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin toplantıda tek tek çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini, atılan adımları ve bölge halkının bu konudaki beklentisini dile getirdiğini, çözüm sürecinde hükümetin attığı adımlara tam destek verdiklerini vurguladıklarını söyledi. Abdurrahim Ay, toplantıda, çözüm sürecinin devam ettirilmesini istediklerini, Suriye politikası ve özellikle oradaki Kürtler konusundaki politikaya ilişkin eleştirileri ifade ettiklerini vurguladı.

Temel ve hak ve özgürlükler

DÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun da, Bakan Davutoğlu'nun toplantıda hükümet olarak bu sorunu çözmek için ellerinden gelen her şeyi yapmak konusunda kararlı olduklarını belirttiğini söyledi. Doç. Dr. Coşkun, sürecin bugüne kadar iyi gittiğini, birtakım sıkıntıların da bir şekilde bertaraf edildiğini ifade ettiğini kaydederek, ''Süreci sonuna kadar götürmek konusunda Başbakan Erdoğan'ın da kararlı olduğu belirtildi. Bakan Davutoğlu Türkiye'de hak ve özgürlüklerin genişletilerek her bir bireye temel hak ve hürriyetlerin tamamıyla tanınması konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirtti.