SERAP CÖMERTOĞLU
Çözüm süreci ile birlikte terörle mücadeleye harcanan paranın insan gücüne, hayvancılığa ve tarıma aktarılmasıyla birlikte bölgede ekonomik kalkınma ve verimlilik artış gösterdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türktarım dergisine yaptığı açıklamada çözüm süreciyle 3 milyon 500 bin hektarlık mera, yaylak ve kışlak alanın tekrar kullanıma açılacağını bildirdi.
Terör yüzünden işsizlik, işsizlik yüzünden terör kıskacında kalan Güneydoğu halkı çözüm süreci ile topraklarında üretimi arttırdı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi hayvancılığa elverişli olmasına rağmen güvenlik sebebi ile yıllardır yeteri kadar kullanılamadı. Terörle mücadeleye harcanan paranın insan gücüne, hayvancılığa, tarıma aktarılmasıyla birlikte bölgede ekonomik kalkınma ve verimlilik artış gösterdi.
Küçükbaş hayvan sayısı iki katına çıkacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türktarım dergisine çözüm süreci ile ilgili yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin başarıya ulaşması halinde kullanılamayan büyük çaptaki mera alanlarının kullanıma açılacağını ve otlakların artık kullanılabilir olmasıyla bölgede yaklaşık 16 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının, iki katına çıkmasını beklediklerini ifade ediyor.
Türkiye'nin toplam 14,6 milyon hektar mera varlığının 6,5 milyon hektarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunduğunu ve bunun da mera varlığının yüzde 41'ini oluşturduğunu vurgulayan Bakan Eker, çözüm süreciyle birlikte 3 milyon 500 bin hektarlık mera, yaylak ve kışlak alanının tekrar kullanıma açılacağını bildirdi.
Et fiyatlarında istikrar sağlanacak
"Hayvan sayısının artışı ve mera alanlarının 10 yıl içerisinde ıslah edilmesiyle 18 milyon adet küçükbaş hayvan daha beslenebilecektir. Bu da girdi maliyetlerinin azalmasını, küçükbaş hayvan kaynaklı kırmızı et üretiminin artmasını ve böylelikle sığır eti üzerindeki baskının azaltılarak et fiyatlarında istikrar kazanılmasını sağlayacaktır" diyor. Bakan Eker, çözüm surecinin başarıya ulaşması ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde her yıl ilave olarak kırmızı et üretiminde 36 bin ton, sut üretiminde 69 bin ton artış olmasını ve 9 bin aileye de ilave istihdam sağlanmasını beklediklerini ifade ediyor.
Arılı kovan sayısı 1 yıl içinde yüzde 44 arttı
Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre özellikle bin metre ve üzerinde rakıma sahip Beytüşşebap, Güçlükonak ve Uludere ilçelerinin bulunduğu 717 bin 200 hektar yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 65'i cayır, mera, yayla ve ormanlık alandan oluşuyor. Şırnak'ta, çözüm sürecinin etkisiyle son 1 yılda daha önce kullanılamayan birçok mera ve yayla kullanılmaya başlandı. İklim şartları bakımından önemli bir potansiyel taşıyan Şırnak'ta çözüm süreciyle birlikte tekrar canlanan tarım ve hayvancılık faaliyetleri arasında arıcılık önemli bir yer tutuyor. Bu süreçte arıcılık başta olmak üzere küçükbaş hayvancılıkta kaydedilen gelişmeler de rakamlara yansıdı. 2012 yılı sonunda 29 bin olan arılı kovan sayısı, gecen bir yıl içinde yüzde 44'luk bir artış kaydederek 42 bin kovana ulaştı.2012 sonu itibariyle 440 bin olan küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 17'lik artışla 516 bin olarak belirlendi.
Süreçte en çok arıcılık artış gösterdi
Diyarbakır'da da güvenlik endişesi ile pek çok yaylaya hayvanlarını götüremeyen üreticiler, huzur ve güven ortamının oluşmasıyla köylere geri dönmeye ve üretmeye başladı. Diyarbakır İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Saylak Türktarım dergisine çözüm süreci ve etkisi ile ilgili yaptığı açıklamada, güven ve huzur ortamının oluşmaya başlamasıyla üretici sayısının 432 kişiden 532 kişiye ulaştığını bildirdi. Bu artışın; iş gücünü canlandırdığını ve arı bakımlarının daha düzenli yapılmasını sağladığını söyleyen Saylak, arı bakım ve beslemesi ile beraber bal ve polen üretiminde de artış olduğunu dile getirdi. Saylak, bunun ekonomiye ve polinasyona katkı sağladığını, kovan başına bal artışı olduğunu ve önceki yıllarda kovan başına 17.20 kg bal alınırken 2013 yılında kovan başına bal veriminin 25.30 kg'a yükseldiğine dikkat çekiyor. 2014 yılında daha olumlu kazanımlar beklendiğini ifade eden Saylak, bu rakamların Diyarbakır iline ait olduğunu, bölgedeki diğer illerde de arıcılık faaliyetlerinin çok büyük önem arz ettiğini sözlerine ekliyor.