Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa, Siirt ve Batman'ın "terör suçu" kapsamındaki soruşturmalarını yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinde, çözüm süreciyle dosya sayısında yüzde 40'a varan azalma yaşanınca, cumhuriyet savcıları, mesailerinin büyük bölümünü yıllarca dosya yoğunluğu nedeniyle bakılamayan faili meçhul dosyalara ayırdı.
Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, daha önce Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun'un yürüttüğü yaklaşık 10 bin faili meçhul dosyayı, 10 savcı arasında bölüştürdü.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 90'lı yıllardan kalan faili meçhul dosyalara yıllarca duyarsız kalındığını, raflarda bekleyen dosyaların adeta ''sahipsiz'' olduğunu belirtti.
Özellikle ''JİTEM'' ve ''Temizöz Davası'' ile 2009 yılından itibaren bazı soruşturma dosyalarına belli bir ilginin oluşmaya başladığını kaydeden Elçi, ''Savcıların mesailerinin yüzde 90'ı KCK dosyalarına hasıl edilmişti. Dolayısıyla bir tek savcı binlerce dosyaya bakıyordu. Biz bunu sürekli olarak eleştirdik. Bu dosyalar için yetecek kadar savcı, kolluk görevlisi, araç ve gereç ayrılması gerektiğini dile getiriyorduk'' dedi.