Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileriyle Kırıkkale'de bir araya geldi. Ak Parti MYK'daki yeni görevi, hükümet çalışmaları, AB ilişkileri, Yeni eğitim yılı ve anadilde eğitim meselesi, Suriye sınırındaki gelişmeler, tampon bölge ve çözüm süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Atalay, "6 maddelik çözüm süreci yasası, bu işin anayasasıdır" ifadelerini kullandı.
Atalay, çözüm sürecinde artık kimsenin geri dönemeyeceğini belirterek, "bugün yaşadığımız olaylardan daha provokatif ve daha ağırlar olaylarla da karşılaşabiliriz ancak çözüm süreci akamete uğramaz" dedi.
Ak Parti Tanıtım ve Medya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara Temsilcilerine gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yeni görevinin işleyişi, Ak Parti'deki değişim süreci, hükümet çalışmaları, AB ile ilişkiler, Okul yakma olayları, anadilde eğitim ve çözüm süreci ile ilgili önemli mesajlar verdi. "Bakanlıktan affını istediğini söyleyen Atalay, Ak Parti'deki yeni görevim benim için de sürpriz oldu" dedi. Nerede görev olursa yapacağını kaydeden Atalay, yeni göreviyle ilgili "iç yapımızı gözden geçiriyorum, basının takibi ve basınla ilişkilerin nasıl yapılacağına dair çalışmalar yapıyorum, Hüseyin Bey'in yaptığı gibi ben de bundan sonra her Perşembe Basın Bilgilendirme Toplantısı yapmayı planlıyorum" dedi.
Ak Parti MYK toplantılarının haftalık yapılacağını kaydeden Atalay, 31 Ekim'de Afyon'da Ak Parti İstişare Toplantısı yapılacağını söyledi. Atalay, "bu toplantı için hazırlık yapıyoruz, Milletvekillerimizin daha fazla konuşabilmelerini olanak sağlayacak bir toplantı olması için düzenlemeler yapıyoruz. Toplantımız eşli olacak" dedi.
İKİ TEZKERE BİRDEN UZATILABİLİR.
2 Ekim'de TBMM'de gündeme gelmesi beklenen tezkere hususunda ayrı ayrı mı yoksa ikisinin birden mi ele alınıp uzatılacağına henüz karar vermediklerini dile getiren Atalay, "8 Ekim ve 17 Ekim'de tezkere sürelerinin uzatılması konusu var, ikisinin birden uzatılması durumu da var masamızda. 2 Ekim'de, TBMM'de buna karar vereceğiz" dedi.
BAŞBAKANIMIZIN ENERJİSİ ÇOK YÜKSEK
Ak Parti'deki ve kabinedeki değişimlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Atalay, "çalışmalarımızı önümüze alıp çok hızlı bir şekilde kaldığımız yerden devam etmemiz çok önemli, kısa sürede çok büyük değişimler oldu ve bütün bu değişimleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Mekanizmamız tıkır tıkır işliyor. Yeni Başbakanımızın enerjisi çok yüksek" dedi.
AB GÜNDEMİNİ HIZLANDIRDIK
Bakanlar Kurulu'nda hükümetin her hafta bir konuyu ön plana alma kararını aldığını kaydeden Atalay, "her hafta bir konunun ön plana çıkartılması önemli bir karardır. Mesela geçen haftaki Bakanlar Kurulu'nda "AB" konusu öne çıktı. Zaman zaman "Türkiye'nin AB ile ilişkileri yavaşladı" şeklinde eleştirilere de konu olan AB gündemini hızlandırdık. Bakanlar Kurulu'nun ilk gündeminin "AB" olması çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI DEĞİLİZ.
Bölgedeki okul yakma olaylarına da değinen Atalay, "bu tablo, acelecilik ve oldu bitti tutumlarının bir sonucudur. Türkiye hak ve özgürlükler konusunda çok adım attı, 12 yıl boyunca özgürlüklerle ilgili çok adım attık. Bu okullarla ilgili izin almaları gerekiyor. Ancak maalesef bu işte ajitasyon kokusu var. Bu tutumları tasvip etmiyoruz. Geçmiş dönemlerde bize zaman zaman örgütü ve siyasi partilerini aşan bazı durumlar olduğunu da zaten söylüyorlardı" dedi.
SINIRIMIZA GELEN SURİYELİLER İÇİN GEREKEN YARDIMI YAPARIZ
Suriye sınırından Türkiye'ye geçen 4.000 Suriyeli ile ilgili de açıklamalarda bulunan Atalay, "4.000 kişi bizim tarafa geçti. Geçiş yapan kişiler genelde Kürt kökenli Suriyelilerdir. Çatışmadan sonra o bölgeleri boşaltan Kürtlerdir. Türkiye bu konuda esnek davranıyor. Sınırın iki tarafında da birbirleriyle akraba olanlar var. Şuanda sınır bölgesine çok sayıda çadır ve insani yardım malzemesi sevk ediliyor. Ancak diğer taraftan Suriye'de çatışmalar da devam ediyor. Doğrusunu isterseniz biz Suriye'den Türkiye'ye bu kadar göçün olabileceğini beklemiyorduk. Şuanda Türkiye'deki Suriyelilerin sayısı 1.5 milyonu aştı" şeklinde konuştu.
TAMPON BÖLGENİN KURULMASI TÜRKİYE'Yİ RAHATLATIR.
Daha önce tampon bölgenin kurulması için bir karar aldıklarını ve bu karar için BM'ye başvurduklarını kaydeden Atalay, başvurunun BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmediğini söyledi. Atalay, "biz sınır ötesinde kamplar kurulmasını istedik, bunu karara bağladık. Bu kapsamda BM'ye başvuruda bulunduk. Ama BM buna izin vermedi. Türkiye Tampon Bölge oluşturulmasını tek başına yapamaz. Ancak Tampon Bölge oluşturulmasa bile göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılayacağız" dedi.
TERÖRÜN ZERRESİNE OLUMLU BAKMAYIZ
IŞİD konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Atalay, "terörün zerresine dahi olumlu bakmayız. Terör ve terörist ayrımı yapmayız. Dini, dili ve ırkı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız. Bizim Türkiye olarak rehinelerimiz var. Ellerinde vatandaşlarımız var. O yüzden bu konuda hassasiyetlerimiz var. 49 vatandaşımızla ilgili dikkatli olmak durumundayız" dedi.
6 MADDELİK ÇÖZÜM YASASI, ÇÖZÜM SÜRECİNİN ANAYASASIDIR
Çözüm Süreci ve bölgede yaşanan bazı şiddet içerikli olaylarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Atalay, Meclis'ten çıkartılan 6 maddelik Çözüm Süreci Yasasının bu işin Anayasası olduğunu söyledi. Atalay, "bugün yaşadıklarımızdan daha kötüsünü ve daha provokatifini de yaşayabiliriz. Bunlar olabilir. Ancak çözüm süreci akamete uğramaz. Artık bu işten geriye dönüş yoktur. Kimse bu işten geri dönemez" dedi.
İSKOÇLARIN GELECEĞİ İNGİZLERLE BİRLİKTE YAŞAMAKTIR.
İskoçların bağımsızlık referandumuna da değinen Atalay, "Beklediğim bir sonuç çıktı. Ayılacaklarını düşünmüyordum. Çünkü İskoçlar ayrıldıktan sonra bundan daha çok etkilenen taraf olurlardı. Onların İngilizlerle beraber olması kendilerinin lehinedir. Refah düzeyleri yüksek. Bunu devam ettirebilirler" dedi.
Bayram ZİLAN/ANKARA