Anadolu'nun bilinen en eski ve leblebinin başkenti Çorum. Kökleri 7000 yıl öncesine kadar dayanan medeniyetler beşiği Çorum'un gezilecek tarihi ve turistik yerleri hakkında aradığınız herşeyi burada bulabilirsiniz...
ÇORUM MÜZESİ
1968 yılında inşa edilmiştir. Bu müzede Hitit dönemine ait yazılı belgeler, vazolar, tunç kılıçlar, Bizans ve İslami dönemlere ait madeni para koleksiyonları, cam, altın ve gümüş süs eşyaları, heykeller, mumlar ve Hellenistik seramikler ve Roma döneminden eserler görülebilir. Antik Kentler: Hititlerin başkenti Hattuşa, Çorum'da yer almakta olup, 1986'dan beri UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde bulunmaktadır. Burada bulunan çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılından beri UNESCO'nun "Dünya Hafızası" listesinde yer almaktadır. Hattuşa, 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilmiştir. Bogazköy-Hattuşa kalıntıları hafta içi hergün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Turizm sezonu boyunca saatler saat 19.00'a kadar uzatılmıştır.
YAZILIKAYA TAPINAĞI
Hattuşa şehrinin en büyük ve en etkileyici kutsal yerleridir. Yazılıkaya Tapınağı, şehrin dışında bulunan yüksek kayaların içinde gizlidir. Tapınaktaki kayaların yüzeyinde 90'dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan gibi kabartmalar vardır.
ALACAHÖYÜK Kent dört farklı çağın kült ve sanat merkeziydi; Kalkolitik Çağ: 4000-3000 MÖ, Eski Tunç Çağı: MÖ 3000-2000, Hitit Dönemi: MÖ 1800-1200 ve Frig Dönemi: MÖ 750. Tapınaklar, büyük binalar, özel blok evler, sokaklar, büyük ve küçük su kanalları, surlar ve Hitit İmparatorluğu döneminden kalma tünel, anıtsal kapılar, altın ve gümüş kaplar, silahlar, altın ve gümüş takılar. Ayrıca, 4. yüzyıldan kalma bronz ve kilden yapılmış hayvan heykellerini de görebilirsiniz.
ORTAKÖY
Çorum, Hitit döneminde önemli bir askeri ve dini merkezdi. Bu şehirde birçok yazılı askeri ve dini belge bulundu. Bu belgelere göre, Taduhepa'nın kraliyet ailesinin bu şehirde yaşadığını bilinmektedir.
HÜSEYİN GAZİ CAMİİ
Çorum Alaca'ya 3 kilometre uzaklıktaki kompleks, medrese, mezar, bir çorba mutfağı, misafirhane, çeşme ve havuz içermektedir. Yapının geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bugün, yapı tel ve duvarlarla çevrilmiştir. Hüseyin Gazi Külliyesi, girişinde bulunan medrese, medresenin doğu kesiminde mezarı, medresenin kuzeyindeki havuzu, bahçenin kuzeyindeki çeşme ve bugün depo olarak kullanılan misafirhaneden oluşmaktadır.
KALEHİSAR KALESİ (BEHRAMŞAH KÜLLİYESİ)
Alaca ilçesinin 20 kilometre ve Alacahöyük ören yerinin 6 kilometre kuzeyinde yükselen Kalehisar, antik dönemden beri yerleşim olarak kullanılan tarihi bir yerdir. Hattuşa tepelerinden bile görülebilen kalenin doruklarında Frig ve Bizans, eteklerinde ise Selçuklu yerleşimlerinin izlerine rastlanır. Zirvede Frig dönemine ait bir altarın yer aldığı ihtişamlı yapının aşağısındaki düzlükte, Selçuklu Dönemi'ne ait olan Kalehisar Külliyesi bulunmaktadır. Külliye, medrese, hamam, türbe ve handan oluşan bir yapıdır. Külliyenin hamamı medresenin güneydoğu kesimindedir. Yapı kare bir plana sahiptir ve tabanı yıkılmıştır. Külliyenin batı kısmında yıkılan taban kalıntıları hala durmaktadır. Külliyeye ait kare şeklindeki türbe kuzey kesimindedir. Mezarın bugün sadece kemeri vardır.
DEMİRŞIH TÜRBESİ
Sungurlu Demirşıh köyünde yer alan türbe, dikdörtgen bir şakağa sahiptir ve iki kare şeklindeki odadan oluşmaktadır. İlk oda 25-30 yıl önce yeniden inşa edildi. İkinci oda orijinal şeklindedir. Alçak ve sivri kemerli bir kapıyla mezar bölümüne geçilir. Cephelerde üç pencere ve bir niş var. Yapıda sarı kesme taşlar kullanılmıştır.
KOYUNBABA TÜRBESİ
Çorum Osmancık'tadır ve 1469 yılında II. Sultan Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Yüksekçe bir tepe üzerindedir. Evliya Çelebi'ye göre, mezarda bir cami, yemekhane, ziyafet salonu, misafir evleri ve kurşun kaplı türbe inşa edilmiştir. İki kanadı olan ve derin oyma tekniğiyle işlenmiş kapısı Çorum Müzesi'nde koruma altına alınmıştır. Türbe 1989'da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
İNCESU KANYONU
Ortaköy ilçesi İncesu Köyü'nde bulunur. Uzunluğu 12 kilometre olan kanyon yerli halk arasında "uzun geçit" olarak bilinir. Kanyonda M.Ö. 2000 yılına ait duvar kalıntıları, su sarnıçları ve ahşap hatıl oyukları yer alır. Bölgedeki önemli kalıntılardan biri de sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıça kabartması Kybele'dir. İncesu Kanyonu ayrıca çok çeşitli bitki ve hayvan türlerini de barındırır.
ÇORUM SAAT KULESİ
Minare stilinde yapılan saat kulesi Çorum merkezde yer alır. Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmıştır. Sarı renkli kesme kum taşından yapılan kulede, sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir papuçla gövdeye geçilmektedir. Üzeri kurşun kubbeyle örtülü olan kulenin dört bir tarafında saatler vardır. Kulenin en yüksek kesimine 81 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır.