Uzmanlar 1.5 u2013 2.5 yaş aralığının tuvalet alışkanlığı kazandırmada ideal dönem olduğunu belirtmektedir. Bu dönem yaklaştığında annelerin çocuklarını iyi gözlemleyerek çocuğun hazır olup olmadığına karar vermesi gerekmektedir. Bezi bağlanırken hoşnutsuz olması, 1-2 saat bezinin kuru kalması, durarak ve odaklanarak tuvaletini yapmaya başlaması annelere ip ucu verebilir.
Tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecinde çocuk kadar annenin de hazır olması önemlidir. Anneler olabildiğince çok kaynaktan bilgi almalı, bu süreçte işini kolaylaştıracak ürünleri temin etmelidir. Bu ürünler:
Lazımlık/klozet adaptörü: Mümkün ise her ikisini de temin etmek faydalı olacaktır. Çocuk için lazımlık daha kolay kullanılabilirken bazen kendinden büyüklerin klozete oturduğunu görünce kendisi de bunu denemek isteyebilir. Eğitim sürecinde kendini rahat hissetmesi için çocuğa iki seçenek de sunulmalıdır.
Yedek giysi: Başlangıçta yaşanacak kazalar için çok sayıda kilot, şort/pantolon ihtiyacı olacaktır. Mümkün ise tuvalet alışkanlığı yaz aylarında kazandırılmalıdır. Kışın kat kat kalın kıyafetleri çıkartmaya çalışmak çocuklar için bu süreci can sıkıcı hale getirebilir. Bunun yerine evde sıcak havada sadece kilot ya da şort ile gezmesine olanak tanımak sürecin başında acemilik çeken anne ve çocuğa yardımcı olacaktır.
Yatak için alez: Tuvalet alışkanlığı kazandırırken gündüz ve geceyi ayırarak, çocuğu gece bezlemeye devam etmek ya da gece de bezlemeden yatırmak tercih edilebilir. Diğer bir seçenek de kademeli olarak geçiş yapmak olacaktır. Çocuk gündüzleri tuvaletini tutmaya başladığında sabahları bezi de kuru ya da az ıslak ise gece bezlemesi kaldırılabilir. Hangisi tercih edilirse edilsin er ya da geç yatak için bir koruyucuya ihtiyaç olacaktır. Bu durumda pamuklu ancak yatağı da koruyan alezler tercih edilebilir. Böylece gece bir kaza yaşanması durumunda alez ve çarşaf değiştirilerek kısa sürede çocuğun uykuya dönmesi sağlanabilir.
Kırtasiye/oyuncak: Başlangıçta tuvalette uzun süre vakit harcamak gerekebilir. Tuvalette geçen zamanı eğlenceli hale getirmek ve çocuğun sıkılıp kalkmasını önlemek için renkli çıkartmalar, resimli küçük kitaplar ya da ilgisini çekebilecek oyuncaklar edinmek faydalı olacaktır. Çocuğu gereğinden uzun ya zorla tuvalette oturtmanın zararlı olduğu bilinmelidir. Ayrıca tuvalette otursun diye çocuğa tablet/telefon verilmemelidir. Bu tür uygulamalar çocuğun odağını tuvaletini yapmaktan çok çizgi film izlemeye yöneltmektedir. Bu durum da kat edilmek istenen yol için fayda sağlamamaktadır. Bir diğer önemli bir konu ise ödül sistemi.
Ödül: Mümkünse başlangıçta tercih edilmemelidir. Ancak çocuğun tuvalete gitmesi için çıkartmalar, kitaplar işe yaramadıysa tuvalet sonrası için ödül tercih edilmelidir. Ödül olarak parka ya da gezmeye götürmek gibi her tuvalet sonrası uygulanamayacak bir eylem seçilmemelidir. Yemeği sevdiği/seveceği bir yiyeceği ödül olarak seçmek oldukça sık tercih edilen ve pratik bir uygulamadır. İçinde kuru üzüm olan küçük drajeler ya da renkli şekerlemeler işe yaramaktadır. Gün içinde bir çok kez tuvalete gideceği düşünülerek sağlık açısından olabildiğince küçük bir ödül seçilmelidir.
Tüm bunların dışında tuvalet alışkanlığı sürecine başlayacak annelerin ihtiyacı olacak tek şey sabırdır. Genellikle çocuklar 2-4 hafta arasında tuvalet alışkanlığı kazanmaktadır. Her çocuğun gelişiminin farklı olduğu göz önünde bulundurularak yaşanabilecek kazalara hazırlıklı,sabırlı ve anlayışlı olunmalıdır.
Kaynak: Necibe.com