Çocuklar taşıyıcı olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, virüs nedeniyle okulların tatil edilmesinin yerinde bir karar olduğunu belirterek, “Çocuklarda vaka sayısı yüzde 1’in altında. Fakat çocuklar taşıyıcı olabilir ve virüsü başkalarına bulaştırabilir” dedi.

Ezgi ÇELİKANKARA

Türkiye’de ikinci koronavirüs vakası görüldü. Devlet yetkilileri sıkı güvenlik önlemleri almaya devam ederken vatandaşın alacağı tedbirler de büyük önem kazandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüsünden korunma yollarını, belirtilerini, okulların tatil edilmesine yönelik kararı Milat’a anlattı.

Avrupa krizde

Virüs nedeniyle Avrupa’nın ciddi bir krizde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye’nin Ocak ayından itibaren sıkı önlemler aldığını aktardı. Alınan önlemler sayesinde İtalya’nın düştüğü duruma Türkiye’nin düşmediğini kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “Şu an Avrupa çok ciddi bir krizde. Dünyada en yüksek yaşlı nüfusuna sahip ikinci ülke İtalya. Dolayısıyla İtalya’dan çok daha üzücü haberler gelecektir. Tahminimiz Çin’den daha çok etkilenecekleri yönünde. İran önlemlerini artırmaya başladı ama daha çok etkileşim yaşanacaktır” dedi.

Tatil kararı doğru

Okulların tatil edilmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Savaşçı, “Çocuklarda vaka sayısı yüzde 1’in bile altında. Çocuklar çok etkilenmiyor. 10 yaşın altında hiç ölüm vakası bile yok. Ama çocuklar taşıyıcı olabilir ve virüsü başkalarına bulaştırabilir. Her kış yaşadığımız gibi çocukları okula göndeririz ve 1 ay sonra bütün veliler hasta olmaya başlar. Bu nedenle devletimiz doğru bir karar aldı. Şu anda 25 ülkede okullar tamamen kapalı. Japonya’da okullar yılın sonuna kadar kapalı olacak. Kazakistan’da hiç vaka görülmemesine rağmen okulları direk kapattılar” diye konuştu.

Sigara riski 14 kat artırıyor!

Koronavirüsün gençlere etki etmediği yönünde yanlış bilgilendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Savaşçı, “Gençler hasta olmayacak şeklinde bir durum söz konusu değil. Hasta olabilirler ama ölüm oranları daha düşük. Özellikle geriatrik hasta dediğimiz 65 yaş üstü bireyler daha çok etkileniyor. Yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda (kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, şeker hastalığı) risk artıyor” dedi. Ayrıca sigara içen bir bireyde virüs riskinin 14 kat arttığına dikkat çeken Savaşçı, “Bütün solunum yollarında fırçamsı hücreler var. Sigaradaki maddeler bu hücrelerin fırçamsı etkisini ortadan kaldırıyor. Virüs akciğere kadar kolayca inebiliyor. Vatandaşlarımız bu dönemde sigaradan uzak durmalı” uyarısında bulundu.

Panik yapmaya gerek yok

Vatandaşların panik yapmamasını isteyen Savaşçı, “Bu tip salgınlarda panik yapmak tehlikelidir. Panik yapmak; ekonomiye zarar, psikolojiye zarar ve devlete zarardır. Hasta olmayan bir kişinin maske takması çok gereksiz. Sadece kronik hastalığı olan kişiler maskeyi kalabalık bir ortama gireceği zaman belli bir süre takabilir. Sağlık personelleri olarak hastaları muayene derken N95 isimli maskeleri kullanıyoruz. Hiçbir şekilde hava girişi olmayan maskeler ve oksijen oranını oldukça düşürüyor. Normal bir insanın bu maskeyi kullanmasına gerek yok. Vatandaşlarımız, gribal enfeksiyon olma durumlarında cerrahi maskeleri kullanabilir” dedi.

Mevsim geçişleri nedeniyle grip ve nezle vakalarında artış olabileceğini kaydeden Savaşçı, “Öksüren, hapşıran, burnu akan ya da hafif ateşi olan bir kişi koronavirüs değildir. Koronavirüs enfeksiyonu taşıyan bir kişinin Avrupa, Çin, Irak’a gitmiş olması veya bu bölgelere giden birisiyle temas etmiş olması gerekir. Çünkü bizim ülkemizden kaynaklanan bir virüs değil, dışarıdan ihraç edeceğimiz bir virüstür. Tedbirlerimiz virüsten güçlü. Halkımız endişe etmesin” açıklamalarında bulundu.

Cep telefonlarına dikkat!

70-80 derecedeki kolonyaların ve el dezenfektanları kullanılabileceğini söyleyen Savaşçı, ellerin kolonya ile silinmesiyle mikropları yüzde 99 oranında öldüğünü açıkladı. Temastan kaçınılması uyarısında bulunan Savaşçı, “Hastalık belirtisi olanlar evden çıkmamalı ve istirahat etmeli. Eldiven kullanımını da önermiyoruz. Cep telefonlarını da gün içerisinde aralıklı olarak kolonya ile silmeliyiz. Genel tedbir olarak iş yerindeki kıyafetler ile evde oturulmamalı. Ayrıca tırnak yatağına çok fazla mikrop yerleşir ve çok tehlikelidir. Bu günlerde günlük yaşantımızdaki alışkanlıklardan biraz feragat etmeliyiz. Tırnak uzatmaktan kaçınmalı, kozmetik ürünleri kullanmamalıyız. Kafeteryalardan, kıraathanelerden ve alışveriş merkezlerinden de belli bir süre uzak durulmalı” uyarısında bulundu.