Çocuklar ''savaş''a hazırlanıyor!

İdlibliler ev yapımı gaz maskesi hazırlıyor, sığınaklarda yiyecek depoluyorlar. Çocuklar ellerinde gaz maskeleriyle olacaklardan habersiz bir şekilde oynuyor.

İdlib halkı savaşa hazırlanıyor...

İdlib halkı yaklaşan operasyona karşı kendilerince hazırlanmaya başladı. Kimyasal saldırıdan endişelenen İdlibliler, ev yapımı gaz maskesi hazırlıyor, sığınaklara da yiyecek depoluyor

Hatay’ın karşısında bulunan ve rejimin ele geçirdiği yerlerde yaşayan muhalif ve sivillerin de yerleşmesiyle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib, Esad yönetiminin yeni hedefi oldu. Rus savaş uçaklarının çoğunluğu Csir Eş-Şuğur ilçesi olmak üzere çeşitli hedeflere düzenlediği hava bombardımanının ardından rejim güçleri de havadan ve karadan saldırılara başladı. Bombardıman ve top atışlarının ardından muhaliflerin son kalesi olarak bilinen Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) denetimindeki İdlib’de yaşayan milyonlarca insanı katliam korkusu sardı. 2 AYDIR TOPRAK KAZIYORUZ Olası operasyona karşı imkanlarının el verdiği ölçüde hazırlık yapan İdlibliler, mağaralardan bozma sığınaklara yiyecek ve içecek depolamaya başladı. Halk, kimyasal katliam endişesiyle de ev yapımı gaz maskeleri hazırlıyor. Reuters’a konuşan Ma’arat el-Numan kasabasında yaşayan 50 yaşındaki eski inşaat işçisi Cafer Ebu Ahmed, “İki aydır karım ve çocuklarımla birlikte hiç durmadan toprağı kazıyoruz. Bu mağara artık bizim korunağımız” diyor. KİMYASAL SALDIRIYA KARTONDAN MASKE Rusya’nın hava bombardımanı ve Esad güçlerinin karadan girme hazırlığı sonrası İdlib’de savaş hazırlığı başladı. Kente giren Reuters haber ajansı, Suriye güçlerinin daha önce yaptığı gibi kimyasal bir saldırı düzenleyerek katliam yapmasından endişe eden halkın kendi kendilerine imal ettikleri ‘gaz maskeleri’ ile korunmaya hazırlandığını görüntüledi. Karton bardakları kimyasal gazları engellemesi kömürle dolduran İdlibliler, naylon poşetle de ‘maskeleri’ güçlendirmeye çalışıyor. Çocuklara da maskeleri nasıl kullanacakları öğretiliyor. ELİMİZDEN GELEN BU İdlib’de Reuters’a konuşan Hudeyfe el Şadad, “Elimizdeki az şeylerle hazırlık yapmaya çaşıyoruz. Eğer kimyasal silahlarla vurulursak çocuklara kendimizce yapmaya çalıştığımız maskeleri takacağız” diyor 20 yaşındaki Şadad. Şadad İdlib’in güneyindeki bir köyde, hamile karısı, üç çocuğu ve diğer 15 kişiyle birlikte yaşıyor. Şadad’ın ağabeyi 35 yaşındaki inşaat işçisi Ahmed Abdülkerim evlerinin avlusunda 2012’den beri kazarak sığınak yaptıklarını söylüyor. TEK UMUDUMUZ TÜRKİYE Maşuren köyünün 48 yaşındaki muhtarı Ahmed Şatam el Rüştü “Bizim için müzakerelerdeki tek garantör Türk kardeşlerimizdir” diyor. Rüştü, Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktasını hatırlatarak bu tutumu ‘Türkiye’nin İdlib halkını koruma taahhütü’ olarak niteliyor. Ahmed el Şadad “Türk sınırına kaçma konusunda evlerimizden çıkacağımızı sanmam. Bombalar bizi vuracak. İdlib’den başka gidecek yer yok” diyor.