İşgal altındaki Şeria'nın Nablus kenti kuzeybatısındaki Burka köyünde İsrail güçlerinin bir okula düzenlediği baskın nedeniyle eğitime ara verildi.
Middle East Eye'de yer alan habere göre, okula baskın düzenleyen İsrail güçleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak bir çocuğun yaralanmasına ve onlarca kişinin dumandan etkilenmesine neden oldu.
Nablus Vali Yardımcısı Gassan Daglas, okulu kapatma kararının İsrail saldırısının ardından öğrencilerin güvenliğini sağlamak için alındığını söyledi.
Öğretmenlerin okula erişimi engelleniyorYerel basına göre, İsrail güçleri ayrıca Şeria'nın El Halil kentinin güneyinde bulunan Masafer Yatta'daki 27 okula öğretmenlerin erişimini engelledi.
İsrail güçleri bariyerler ve büyük beton bloklarla yolları kapatarak insanların okullara erişimini ve okulların olduğu bölgeden çıkışları engelledi.
Yerel medyada yer alan haberlerde, baskınların ve okullara erişimin engellenmesinin, İsrail güçlerinin El Halil'de gerçekleştirdiği bir operasyonla ilgili olduğu aktarıldı.
İnternette paylaşılan videolarda ağır silahlı İsrail güçlerinin Eski Şehir'de yürüyen yaşlı Filistinli kadınlara saldırdığı görülüyor.
Öte yandan yüzlerce Yahudi yerleşimci de Pazar ve Pazartesi günü İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
İsrail güçleri ibadet edenlerin camiye girişine kısıtlamalar getirdi ve alana girmeye çalışan Filistinlilere saldırdı.
Direnişin belgeleri kitaplaştı15 yaşından itibaren El Fetih hareketinin içinde yer alan, 2000’li yıllarda da Yaser Arafat’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Kurulu (HCYS) Başkanı General Jibril Rajoub, 1980’li yıllarda Nafha Cezaevi’ndeki açlık grevi anılarını bir kitapta topladı. Rajoub, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabın lansmanında İstanbul’da okuyucularıyla buluştu. El Halil yakınlarındaki Dura kasabasında doğan ve daha 15 yaşındayken kaçan Mısırlı subaylara yardım ettiği için cezaeviyle tanışan Jibril Rajoub, serbest kaldıktan sonra El Fetih saflarında mücadele etmeye başladı. 17 yaşında yeniden tutuklanarak ömür boyu hapse mahkum edilen Rajoub, Nafha Cezaevi’ndeki açlık grevlerinin öncüsü oldu.
1985'te üç İsrailli rehine karşılığında serbest bırakılan 1150 Arap mahkumdan biri olan Rajoub, sonrasında birçok kez tutuklandı. 2003 yılında Yaser Arafat tarafından ulusal güvenlik danışmanı olarak atanan Rajoub, bugün artık Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Kurulu (HCYS) Başkanı ve Filistin Futbol Federasyonu Başkanı olarak görev yapıyor.
Jibril Rajoub, Nafha Cezaevi’ndeki açlık grevi direnişindeki anılarını bir kitapta topladı. ICYF tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabın ön sözünde Rajoub, “Bu kitap hapishanemizin çatısındaki küçük, yüksek bir penceredir. Dünyanın her yerinde özgürlüğün havasını rahatlıkla soluyanların Filistin'in nefes alma ve yaşama biçimine bir an için de olsa bakmasını sağlayan benzersizliği ve baskı duygusuna uyum sağlama konusundaki inanılmaz yeteneğini ortaya koyan belgedir. Bu kitap aracılığıyla her okuyucuya iradenin mahkûmlara saldırısını, dar tecrit hücrelerin köşelerinde kendi şartlarını dayatmasını ve gözlerimizin önünde, ruhumuzda ve kalp kıvrımlarımızda büyüyen asil bir sakinliği anlatmak istedim. Sevgiyle size şunu söylemek istedim: Hepiniz gibi biz de bu hayatın aşığıyız ama bu toprağı canımızdan çok seviyoruz” demektedir.